Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сръбската полиция в Босна провокира с учение до Сараево

[post-views]
Сръбската полиция в Босна провокира с учение до Сараево

Босненската сръбска полиция проведе в петък „антитерористично“ учение точно до столицата Сараево, съобщи АП.

Мнозина от местните анализатори определят тази стъпка като поредната провокация от сръбското сепаратистко ръководство.

Учението се проведе в ски курорта в планината Яхорина, откъдето босненските сръбски военни безмилостно обстрелваха Сараево по време на войната в Босна от 1991 до 1995 г. Хиляди граждани на Сараево бяха убити или ранени по време на обсадата.

Учението на босненската сръбска полиция включваше бронирани превозни средства, хеликоптери и служители на специалните полицейски сили в камуфлажни униформи и въоръжени с щурмови пушки.

Силите на Европейския съюз, разположени в Босна, за да поддържат мира в етнически разделената нация, изпратиха самолет за наблюдение на учението.

Министърът на вътрешните работи на босненските сърби Драган Лукач каза, че полетът на EURFOR е „ненужен“.

Лидерите на босненски и босненски хървати осъдиха сръбските учения като „явна провокация“, докато босненски сръбски официални лица заявиха, че те са планирани отдавна и нямат нищо общо с дълбоката политическа криза в Босна.

Гражданската война в Босна, която изправи бошнаци, които са предимно мюсюлмани, сърби и хървати един срещу друг, завърши с мирно споразумение, подготвено от САЩ през 1995 г., което създаде два региона, Република Сръбска и Бошно-хърватската федерация.

Двата региона получиха широка автономия, но запазиха някои общи институции, включително армията, висшата съдебна власт и данъчната администрация. Босна също има ротационно тричленно председателство, включващо босненски, сръбски и хърватски членове.

Членът на президентството на босненските сърби Милорад Додик от години се застъпва за отделянето на мини-държавата на босненските сърби и присъединяването ѝ към съседна Сърбия – нещо, което е малко вероятно да спечели одобрението на САЩ и голяма част от Запада.

Додик, който има мълчалива подкрепа от Русия и неговите съюзници в Сърбия, наскоро увеличи усилията си, обещавайки, че парламентът на босненските сърби ще обяви създаването на собствена армия и съдебна система до края на ноември.

Парламентът на босненските сърби по-рано тази седмица прие закон за създаване на собствена агенция за снабдяване с лекарства, първото от обещанията на Додик да отдели съвместни институции от тези на държавно ниво.

САЩ вече наложиха забрана за пътуване срещу Додик и по-рано тази седмица и предупредиха за санкции срещу съюзниците му, ако неговите сепаратистки действия продължат.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани