Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново преврат в Судан – военните задържаха повечето членове на правителството

[post-views]

Судан осъмна с новината за военен преврат в ход. Според съобщенията от страната повечето членове на цивилното правителство, включително и премиера са арестувани. За сега обаче няма официален коментар от страна на военните, но редица цивилни организации призоваха към масови протести, съобщава Би Си Си.

Редовна войска патрулира по улиците на суданската столица Хартум. Телефонните линии в града са прекъснати, блокиран е и достъпа до интернет.

Затворено е и военното летище край града.

По информация на местните медии военните без разпознавателни знаци са поставили по домашен арест премиера на страната Абдуллах Хамдок, негови съветници, както и повечето министри. По не потвърдена операция сред задържани има и лидери и на други партии.

Военният преврат има голяма вероятност да предизвика масови протести, като първите сигнали са вече на лице.

В социалните мрежи се появиха кадри на гневни хора, които изграждат барикади и палят гуми.

Последните събития идват след месеци на напрежение между влиятелните военните и цивилните организации за управлението на страната, след отстраняването на дългогодишния президент на Судан Омар ал Башир преди две години. Припомням, че през септември военните успяха да вземат властта, но се оттеглиха, след като неуспяха да потушат гражданското недоволство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани