Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръководителят на управляващия в Судан Суверенен съвет съобщи, че разпуска съвета и правителството и обявява извънредно положение в страната

[post-views]
Военните и продемократичните сили в Судан се споразумяха да започнат преход към цивилно управление на 11 април

Ръководителят на управляващия в Судан временен Суверенен съвет Абдел Фатах Бурхан обяви днес извънредно положение в страната и съобщи, че разпуска съвета и правителството, предаде Ройтерс.

Генерал Бурхан заяви, че остава обвързан с подписаните от страната му международни договори. Судан е една от четирите арабски държави, които наскоро решиха да признаят Израел, отбелязва Франс прес.

Бурхан изтъкна, че продължава да е ангажиран с прехода към държава с цивилно управление и обеща, че ще създаде голям брой държавни институции, като например Върховен съд, които е трябвало вече да бъдат създадени преди месеци съгласно графика за преход, изготвен след свалянето на бившия судански лидер Омар ал Башир през 2019 г.

Абдел Фатах Бурхан каза още, че ще сформира ново правителство, което ще се състои от компетентни хора.

Бурхан изрази готовността си да продължи да работи за демократичния преход в Судан и уточни, че новото правителство ще е правителство на технократи, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-малко 12 души бяха ранени при демонстрации срещу преврата, съобщи обединение на суданските медици.

Генерал Абдел Фатах Бурхан извършва военен преврат, съобщи суданското министерство на информацията, което е една от малкото институции, които продължават да правят изявления за ситуацията в Судан след задържането на премиера Абдала Хамдок.

Председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи заяви, че e научил с изумление новината за развитието на събитията в Судан.

Факи призова за незабавно възстановяване на диалога между цивилните представители на властта и военните.

Съединените щати изразиха дълбокото си безпокойство от случващото се в Судан и предупредиха, че всяка смяна на правителството на политическия преход ще изложи на опасност американските помощи за африканската страна.

Военният преврат в Судан е в противоречие с „конституционната декларация (съгласно която се провежда преходът в страната) и надеждите за демокрация на суданския народ“, написа в Туитър специалният пратеник на САЩ за Африканския рог Джефри Фелтман.

Китай призовава към диалог фракциите в Судан, предаде Асошиейтед прес.

Китай иска всички партии в Судан „да преодолеят различията си чрез диалог, за да съхранят мира и стабилността в страната“, заяви днес Ван Вънбин, говорител на китайското външно министерство.

Китай ще продължи внимателно да следи ситуацията в Судан и, ако е необходимо, ще предприеме мерки за гарантирането на сигурността на намиращите се в африканската страна китайски институции и служители.

Френският президент Еманюел Макрон осъди днес опита за преврат в Судан и призова за незабавното пускане на свобода на суданския премиер и на останалите задържани членове на правителството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани