Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО потвърди, че норвежките ВВС са прихванали руски военен самолет на 27 октомври

[post-views]
Руски бомбардировачи прелeтяха над международни води в Арктика

НАТО твърди, че норвежките военновъздушни сили са прихванали руски военен самолет на 27 октомври

Норвежките военновъздушни сили идентифицираха два стратегически бомбардировача Ту-160, изтребители МиГ-31 и Су-24 и разузнавателен самолет А-50 като част от руска група

Кралските норвежки военновъздушни сили излетяха с изтребители F-16 и F-35 на 27 октомври, за да ескортират голяма група руски бойни самолети край северното крайбрежие на страната. Това се казва в изявление, публикувано в четвъртък на сайта на командването на ВВС на НАТО в Европа в четвъртък.

„Руските самолети не са предоставили планове за полети, не са установили връзки с гражданските служби за контрол на въздушното движение, не са предавали транспондерни сигнали, потенциално застрашавайки безопасността на другите потребители на въздушното пространство“, се казва в него.

Според съобщението норвежките военновъздушни сили са идентифицирали два стратегически бомбардировача Ту-160, изтребители МиГ-31 и Су-24 и един разузнавателен самолет А-50 като част от руската група.

В сряда руското министерство на отбраната съобщи, че два руски стратегически ракетоносача Ту-160 са извършили осемчасов полет над водите на Баренцово и Норвежко море. Ескортът на изтребителя е осигурен от екипажите на самолета МиГ-31 от Асоциацията на ВВС и ПВО на Северния флот. На определени етапи от маршрута руските стратегически ракетоносачи бяха придружени от изтребители F-16 на норвежките военновъздушни сили.

Министерството на отбраната на Руската федерация подчерта, че руските самолети за далечна авиация редовно летят над неутралните води на Арктика, Северен Атлантик, Черно и Балтийско море, както и Тихия океан в стриктно съответствие с международните правила за използване на въздушно пространство.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани