Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и АСЕАН ще засилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма

[post-views]
Русия и АСЕАН ще засилят сътрудничеството си в борбата срещу тероризма

Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Русия се договориха да засилят координацията и сътрудничеството си в борбата срещу тероризма и международната престъпност в рамките на съвместни механизми. Това се казва в публикуван днес Комплексен план за действие за осъществяване на стратегическото партньорство между Русия и АСЕАН за 2021-2025 г., приет в края на срещата на високо ниво Русия – АСЕАН, предаде ТАСС.

Русия и АСЕАН са се договорили по-конкретно да продължат сътрудничеството си чрез консултации и съвещания на висши служители за противодействието на международната престъпност и чрез свикването на заседания на съвместна работна група на Русия и асоциацията за противодействие на тероризма и международната престъпност.

Освен това страните планират да обновят Работния план Русия – АСЕАН за борба с тероризма и международната престъпност (2009 г.).

Според плана за действие Русия и АСЕАН са се договорили също да обменят информация за терористични групи чрез Международната база данни за противодействие на тероризма под ръководството на руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Русия планира да окаже подкрепа на асоциацията и при реакцията на заплахи с помощта на информационно-комуникационни технологии.

Срещата на върха АСЕАН, както и срещите между лидерите на асоциацията и партньорите за диалог, започнаха на 26 октомври в Бруней. Освен срещата на върха АСЕАН – Русия, в програмата бяха включени и срещи между АСЕАН и Австралия, АСЕАН и Индия, АСЕАН и Китай, АСЕАН – САЩ, АСЕАН – Япония, а също АСЕАН + 3 (Китай, Южна Корея и Япония).

Русия получи статут на партньор на асоциацията през юли 1996 г. През декември 2005 г. в Куала Лумпур (Малайзия) бе проведена първата среща на високо равнище между Русия и АСЕАН.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани