Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгийци с нов купол, подходящ за бъдещи бойни машини

[post-views]
Белгийци с нов купол, подходящ за бъдещи бойни машини

Нов купол за бойни бронирани машини представиха в София от белгийската компания John Cockerill Defense. Cockerill 1030 може да бъде ефективно решение за българските Сухопътни войски. Компанията продължава да държи на участието си в проекта „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, който бе одобрен от Народното събрание на 8 юни 2018 г. и спрян в средата на март т.г. поради по-големи ценови оферти от гласувания от Народното събрание разход от 1,5 млрд. лв.

Новият купол Cockerill® 1030 може да се интегрира с бронирани машини с верижно и колесно задвижване 6х6 и 8х8. Основното въоръжение е 30-мм оръдие с лентово подаване на боеприпаси 30х173 мм и спомагателно – 7,62-мм картечница отдясно. Противотанковите способности са в рамките на купола с противотанкова система, реактивна система, лека и оръжейна система, система за аерозолна защита и др. Новият купол е лек, точен, мощен и защитен, обясниха Беър Мидкиф, вицепрезидент на белгийската компания за Централна и Източна Европа, и Тибо Ламбер, мениджър маркетинг и продажби.

Монтажът на куполите може да се прави в Самоков, някои от частите също да се произвеждат от българската индустрия, каза Беър Мидкиф. Същото се отнася и за поддръжка на бойните машини по време на жизнения им цикъл.

В началото на октомври министърът на отбраната Георги Панайотов разкри, че е получил от Щаба на отбраната анализ на всички възможни варианти. „Ще изберем един и ще работим по него“, заяви той. Според него Сухопътни войски ще получат необходимата им техника. Проектът предвижда за 8-годишен период да бъдат придобити 150 бойни и специални бронирани машини за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. „Монтажът на куполите на новите бойни машини може да се прави у вас, някои от частите също да се произвеждат от българската индустрия“, казва Беър Мидкиф, вицепрезидент на белгийската компания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани