Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български офицери на учение в Румъния

[post-views]
НАТО разположи 300 военни извън Афганистан, които да помагат на евакуираните от страната

Командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери Цолов, генерали и офицери от Щаба на отбраната, от Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили и Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България участваха в учение NOBLE BLUEPRINT 21, което се състоя в Румъния от 26 до 28 октомври.

Учението бе планирано и проведено под ръководството на  командира на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Робърт Бърк под мотото „Да се опознаем взаимно, преди да имаме нужда един от друг”, демонстрирайки единството на участващите държави. Целта на учението бе да се извърши преглед на актуалните оперативни способности на България и Румъния и да се потвърди водещата роля на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол към сигурността на Черноморския регион.

„Ученията от този тип са от голямо значение както за националната и регионалната сигурност, така и за сигурността на Алианса като цяло. Напълно осъзнаваме своя ангажимент към колективната отбрана на НАТО и важната роля на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол като водещ щаб за планиране и провеждане на операции на Алианса в Югоизточна Европа и Средиземноморския регион. Сигурността на държавите от НАТО е от първостепенно значение и ние твърдо вярваме, че за постигането на тази цел е необходимо да поддържаме нашите сили добре подготвени и в готовност да отговорят на всяко предизвикателство”, заяви генерал-майор Цолов в обръщението си към участниците в учението.

В NOBLE BLUEPRINT 21 участваха още генерали и офицери от командните структури на НАТО, началникът на отбраната и командирът на Съвместното командване на силите на Румъния.

Най-ново

Единична публикация

Избрани