Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцки политици обвиниха директно Меркел в неправилна политика

[post-views]
Гръцки политици обвиниха директно Меркел в неправилна политика

Визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Атина премина с признание за прекалени изисквания на Берлин към гърците в годините на икономическата криза. Част от гръцките политици директно обвиниха Меркел в неправилна политика.

Премиерът Мицотакис благодари на германския канцлер за запазване на добрите двустранни отношения, но й припомни и критични моменти по отношение на политиката на Берлин към Атина.

Меркел призна:

„Да, отношенията между Гърция и Германия бяха доста оживени през последните няколко години, преминахме през различни етапи. Най-трудният определено беше, когато стабилността на еврото бе поставена под въпрос. Но накрая успяхме да намерим начин Гърция да остане част от Европейския съюз в продължение на 40 години, но и да запази еврото“.

Президентът Катерина Сакеларопулу също с елемент на критика каза, че Гърция е платила висока цена за финансовата криза и „гърците са се чувствали самотни“.

Бившият финансов министър Янис Варуфакис, който напусна поста след директен конфликт за икономическата политика на Берлин, а сега е лидер на партията „Мера 25“ отново бе остър в изказването си:

„Създаването на мита за „мързеливите гърци“ е част от силните опити на г-жа Меркел да скрие от всички, че германските банки са фалирали“.

Той поясни, че помощите за гърците са били за стабилизиране на германските банкови институции.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Единична публикация

Избрани