Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Удачна е всяка мярка, която запазва живот

[post-views]
Удачна е всяка мярка, която запазва живот

Така смята полк. доц. д-р Димо Димов* и разказва за изнесените пунктове за ваксинация във военните формирования.

– Полковник Димов, има ли ВМА пунктове за ваксинация и в поделенията?

– Да, възобновихме наша традиция, при която събеседваме с личния състав на военни формирования за коронавирусната пандемия. Посетихме  военни формирования от Съвместното командване на силите, за да отговорим на въпросите на военнослужещите по повод на ваксинацията. И при изявено желание от личния състав поставихме ваксини. При постъпили заявки за имунизиране сме в състояние да организираме ваксиниране с изпращане на медицински екипи на място. От началника на ВМА генерал-майор проф. Мутафчийски и началника на отбраната адмирал Ефтимов е разпоредено да засилим тази кампания сред военнослужещите и служителите на МО. Ще отговорим на всички възникнали въпроси, включително и по имейли или по телефон.

– А за какво ви питат?

– На няколко срещи и с големи колективи, като този на бригадата в Карлово в началото на пандемията, военнослужещите се вълнуваха кога ще се доставят ваксините, как са създадени в кратък период. А сега се опитваме да оборваме т.нар. конспиративни теории, като това, че съставките на ваксините увреждат здравето. Има и съмнения в данните у нас и по света за ползата от тях. Недоверието в авторитети и институции се проектира и върху ваксините. Ние продължаваме да се срещаме с личния състав на ВС. Призоваваме хората да са критични и да се доверяват на официални становища от експерти и медицински специалисти – фактите не могат да бъдат манипулирани. Има статистика за всяка държава от началото на пандемията. Във Франция при поставени над 53 млн. дози ваксини като нежелани ефекти от тях са съобщени по-малко от 0,1%, описани и в листовките на лекарствени препарати и считани от МЗ на Франция за безобидни. И само при 65 човека са доуточнявани наблюдаваните ефекти – за причинно-следствена връзка с ваксината. Натрупа се огромен опит в поставянето на стотици милиони дози ваксини по света. И това е вече достоверна извадка, от която да се правят научни изводи.

– А у нас?

– ВМА е един от центровете в страната, в които се поставят най-много дози от разрешените в ЕС ваксини – над 130 000. И досега нямаме тежка странична реакция, изискваща хоспитализация.

– Какви COVID пациенти лекувате във ВМА?

– Приблизително 90% от заболелите с нужда от хоспитализация са неваксинирани. И 96–97% от стигналите до усложнения и интензивно лечение и впоследствие – смъртен изход, са отново сред тях. Така е и в нашата болница. Затова нека повярваме на експертите и лекарите на първа линия, които гарантират истинността на фактите, като си поставят подписите в медицинските документи.

– Какви хора се ваксинират след въвеждане на зеления сертификат?

– Желаещите са все повече млади хора. Като правило те не боледуват тежко, когато са без хронични заболявания, но разпространяват инфекцията. А категорично – ваксинираният се предпазва от заболяване или от тежките усложнения, но предотвратява и неконтролируемото размножаване на вируса в себе си. И така и създаването на новите му мутации, които да преодоляват защитата ни.

– Влияе ли ваксинирането при кръводаряване?

– Не се отразява на кръвотворенето и кръводаряването, напротив. С високите си антитела прекаралите заболяването могат да даряват кръвна плазма за лечение от коронавирус. След РНК ваксина и липса на нежелани реакции е възможно кръводаряване и след 48 часа. При векторните ваксини този период е 28 дни. Проф. д-р Румен Попов, началник на Центъра за кръводаряване, не е алармирал за проблем или последствия при кръводаряване от ваксинирани лица.

– А за кого е бустерната доза от ваксината?

– За хора с недостатъчно добър имунен отговор срещу антигенния дразнител, при вродени имунодефицитни състояния или лечение с медикаменти, потискащи имунната система. Прието е и за над 65 г., както и за професиите в рискова зона като медиците. А и за всеки, чиито антитела не надхвърлят препоръчителните стойности.

– Готови ли сте за разгръщане на полева болница ?

– По принцип досега не се стигна дотам да приемаме пациенти при полеви условия за лечение.  Но като военни лекари бихме изпълнили такава задача. Военнополевите болници са предназначени предимно за пациенти с бойни травми и медицинската помощ е с акцент хирургичен контрол на нараняванията. Не считаме за удачно да се провежда полево лечение на COVID пациенти поради необходимостта от значителни количества кислород и оборудване за интензивно лечение.

– За ваксините с изтекъл срок…

– С разпореждане от директора на столичната РЗИ и от Изпълнителната агенция по лекарствата в София всяка партида от ваксините на Pfizer е с официално удължен с 3 месеца срок, както е и на европейско ниво. А на партидите през 2022 г. и фабрично ще е поставен 9-месечен срок.

– Очаквате ли лекарствени продукти срещу коронавируса?

– Моноклоналните антитела не са непозната технология като принцип на лечение, но трябва да покаже ефективността си при клинични изпитания. Да, очакваме да бъдат закупени такива препарати за болниците с голям брой пациенти. Има и научни публикации за медикаменти срещу коронавируса, за етиологично лечение, т.е. пряко насочено срещу причинителя на заболяването. А проблемът с РНК ваксините не беше в това, дали са безвредни, което е доказано, а колко ще са ефективни, което вече се вижда реално.

– Ще има ли единно мнение за ролята на антителата срещу вируса?

– Всеки колега с диплома за правоспособен лекар знае базовите факти за хуморален имунитет и клетъчен имунитет. Но научни виждания се защитават на научен форум пред експерти, а пред обществото се излиза с единно научно мнение. Всяка държава приема политика срещу заразата, базирана на медицина на доказателствата. А ваксинираните хора трябва да имат предимство, защото предотвратяват мутации и рискът от пренасяне на зараза е много малък. Удачна е всяка мярка, каквато е и зеленият сертификат, която запазва живот. Лечението на тежки случаи и на интензивно лечение с кръвна плазма например, в което ВМА е пионер у нас, се наложи след натрупване на много данни и факти, които ще бъдат обобщени в научни публикации. Очаква се сериозен напредък при лечението на инфекциозните заболявания.

– А каква е заболеваемостта от вируса сред военнослужещите?

– Заболеваемостта и смъртността са по-ниски от общата заболеваемост заради това, че военнослужещите минават профилактични прегледи, имат годност за изпълнението на военната служба и до минимум са сведени лица с хронични заболявания и други здравословни проблеми. Затова са и по-ниски показателите за тежко протичане на болестта и за смъртността. Но, за съжаление, имаме и случаи, завършили фатално сред хора, които не са ваксинирани. Това показва, че и при здрав и млад организъм, преминал през медицински прегледи, е възможен смъртен изход, не бива да се разчита на късмет.

– Шест клиники са за лечение на COVID-19, как започнахте?

– Не може да се сравнява психологическата нагласа на колегите ни преди около 2 години, когато неизвестните бяха повече от известните за този коронавирус. С огромен опит сме, на практика не сме спирали дейността си по отношение на COVID пациентите. Създадоха се ръководство и препоръки за лечение с диагностично-лечебен алгоритъм. Преструктурирането на клиники в инфекциозен профил влияе на пациенти със специфични здравословни проблеми. Но ВМА ги пренасочва към други свои клиники, за да не се лишават от специализирана медицинска помощ. А и много колеги от клиниките с COVID пациенти са били преди това или доброволци, или командировани в Инфекциозната клиника, или в клиниките за интензивно лечение. Сега болничните структури се преструктурираха в рамките само на ден-два и така само централната болница в София разполага с 250 COVID легла. Както винаги, ВМА е сред болниците с лидерски позиции както по превенция, така и по лечение в пандемичната ситуация. Колегите ни изпълняват с достойнство медицинския си дълг като военни лекари във време на мобилизация и отговорност.

*Полк. доц. д-р Димо Димов, д.м., е зам.-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване

Най-ново

Единична публикация

Избрани