Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филипински военни убиха лидера на терористична групировка, свързана с „Ислямска държава“

[post-views]
Филипините съобщиха, че Китай е използвал лазер, за да блокира мисия по снабдяване на негови войски

Филипински военни убиха днес предполагаемия лидер на терористична групировка, свързана с „Ислямска държава“, при щурм на къща, предаде ДПА, като се позова на армията.

Акцията в град Талаян, в южната провинция Магинданао, на 900 километра южно от столицата Манила, започнала преди изгрев слънце. Военни нахлули в къщата, след като получили съобщения, че вътре има въоръжени мъже, каза генерал-майор Джувимакс Уи, командващ оперативна група за борба с тероризма.

По време на акцията в сградата е имало около 30 души, сред които Салахудин Хасан, лидера на терористичната групировка „Даула Исламия“, както и съпругата му Джехана Минбида, която отговаряла за финансите на екстремистката фракция. И двамата са били убити, съобщи високопоставеният филипински военен.

„Двойката беше наша основна мишена. Те бяха заедно с други членове на „Даула Исламия“, които влязоха с нас в престрелка, продължила повече от 30 минути, преди да се изтеглят“, добави генералът.

„Даула Исламия“ е една от терористичните групировки във Филипините, които са свързани с международната терористична организация „Ислямска държава“, отбелязва ДПА.

Тя е извършила множество бомбени атаки в южния регион Минданао, сред които атентат през нощта на пазар в родния град на президента Родриго Дутерте Давао през 2016 г. При атаката загинаха 15 души.

Групировката е отговорна също за изнудвания и убийства на бизнесмени в Минданао.

Днешната акция „е сериозен удар по „Даула Исламия“ и още една победа в нашата кампания срещу тероризма“, каза генерал Хосе Фаустиньо-младши, началникът на генералния щаб на филипинските въоръжени сили. Той изрази увереност, че „след като лидерът им вече е мъртъв, терористичната групировка със сигурност ще се разпадне“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани