Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Димитър Кацаров: В подготовка сме за „Планинска светкавица”

[post-views]
Полковник Димитър Кацаров: В подготовка сме за „Планинска светкавица”

В такива учения в Алпите се изискват от 25 до 30 принадлежности за оборудване на всеки боец, посочи командирът на 101-ви алпийски полк

– Господин полковник, изминаха почти 4 години от реорганизацията на 101-ви алпийски батальон в 101-ви алпийски полк – 1 декември 2017 г. Доколко сте удовлетворен от постигнатото през този период?

– Мога да кажа, че в този 4-годишен период положихме много усилия. Започнахме доизграждане и доусъвършенстване на учебно-материалната база, на кабинетите, на помещенията за настаняване на различните формирования… Имахме отпуснати материали от  Командването на Сухопътните войски, а голяма част от ремонтите извършихме със собствени сили и средства. Направихме основни ремонти на всички санитарни възли в полка. Успяхме да създадем добри условия и може да се каже, че този процес вече е завършил окончателно. Трябва да отбележа, че през тези почти 4 години от създаването на полка бяхме обект на особено внимание от страна на Командването на Сухопътните войски. Ако 2018 г. беше първата година от формирането на полка, още през 2019 г. проведохме международното учение „Родопи” с участието на военнослужещи от 4 държави и над 700 български военнослужещи от формирования на Сухопътните войски, които ни оказваха различна поддръжка. Така да се каже, това бързо хвърляне „в боя” много помогна за израстването на нашия команден състав. За първи път се направи такова учение в планината с международно участие. Учихме се от нация като Австрия, която е еталон в планинската подготовка. Нейни военнослужещи бяха придадени към наша алпийска рота и изпълняваха съвместни задачи. А командирът на ротата капитан Радван Сираков беше назначен 10 дни преди учението. Тогава той израсна с дни и в момента е един от най-добрите командири на роти.

И разбира се, най-важното през този 4-годишен период е, че успяхме да наберем необходимия личен състав.

– Какво е сега попълнението на 101-ви полк с офицери, сержанти и войници?

– Имаме нужда от още офицери, но все пак може да се каже, че сме добре попълнени. Тази година от НВУ „Васил Левски” дойде един лейтенант, разпределен е във 2-ра алпийска рота. Голяма част от нашите добри войници вече са сержанти и командват формированията. В момента се обучават и до Нова година ще имаме още 6 сержанти. Окомплектоването със сержанти е над 87 процента. Над 90 процента сме попълнени с войници след последния конкурс. Проведохме го на 9 август. Кандидатите бяха 106 за първоначално обявените 20 места, после увеличени на 40. До конкурса достигнаха 62 кандидати, 43 от тях издържаха отлично изпитите и от тях назначихме 40 на различни длъжности. Разбира се, има текучество и при нас, макар да не е толкова голямо. Но по една или друга причина някои, основно от войнишкия състав, след като служат определени години, решават да търсят  друго поприще за развитие. При нас натоварванията са много големи. Явно им идват малко в повече занятията по бойна подготовка, лагерите, полевите учения, специализираните курсове… Това показва, че за да поддържаме високия процент на окомплектоване, трябва периодично да се провеждат конкурси.

– Каква е подготовката на новите формирования в полка, които създадохте?

– Най-хубавото е, че в полка създадохме противотанкови, артилерийски, противовъздушни и др. формирования, които в момента са сглобени, готови, с попълнен личен състав, с нужните материални средства и въоръжение, и изпълняват успешно всички задачи. Това го казвам съвсем отговорно, защото те получиха отлични оценки по време на стрелбите на полигоните „Корен” и „Шабла”. Увеличи се и броят на алпийските роти. Със създаването на щаб на полк се дава възможност за развитие на младите офицери. Имаме двама нови командири на роти, единият е от 1 август на тази длъжност, другият е от 1 септември т. г. Досега те бяха заместник-командири на роти. Това е един непрекъснат процес. Някои офицери преминаха на различни длъжности в щаба на полка, други отидоха на обучение във Военната ни академия. Но във всяка рота имаме офицери и нямаме формирование, което да не води редовна бойна подготовка.

– В кои учения участвахте през тази година и имаше ли такива, които пропуснахте?

– Заради пандемията от COVID-19 пропуснахме подготовки и учения. Трябваше да участваме в Австрия в учението „Еделвайс”, което се отмени. Също така отмениха се участията ни в Италия, съвместното обучение с военнослужещи от Турция… През март проведохме у нас учението „Родопи-21” без военнослужещи от нациите, които бяха на „Родопи-19”. Изпратиха свои наблюдатели само от Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за водене на „Планинска война” в гр. Полче (Словения) и по двама офицери от Румъния и Словения. Това учение наблюдаваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. В изключително тежка обстановка ние демонстрирахме реални способности по търсене и спасяване, евакуация на ранен с моторна шейна, придвижване по неутъпкани от снега терени, изпълнение на тактически задачи и други дейности, все с пълно бойно снаряжение. През годината не пропуснахме зимните и летните алпийски подготовки. Съгласно програмата за развитие на способности на алпийските ни роти се състояха и специализирани курсове. Така ротите ни имат различни способности. Проведохме курсове за спасяване в пещера, за спасяване в пропасти, за спускане от вертолет с „рапел” и „бързо въже” с представители на 24-та авиобаза. Нашите способности са насочени за действия в планина.

– Достатъчна ли е екипировката на алпийците и доколко съвременна е тя?

– Имаме достатъчна екипировка, за да провеждаме подготовки. Командването на Сухопътните войски през тези 4 години ни подкрепи много с добиването на екипировка. Ние изпълнихме обществени поръчки за закупуване на алпийски въжета, ски за алпинизъм, за нови алпийски каски… Притежаваме нова моторна шейна – финландско производство, която е с евакуационна носилка. На „Родопи-21” имахме план да направим комбинирана евакуация на пострадал и да използваме за целта и вертолет, но ниската видимост, мъглата, снеговалежът и вятърът попречиха да го направим. Но извършихме евакуацията с шейната до реанимобил на ВМА. В момента върви процедура, която се изпълнява от Командването на Сухопътните войски за доставка на лавинни уреди и лавинни раници. Чакаме вече изпълнителят да достави необходимото оборудване за действие и спасяване при лавини.

– Ясни ли са вече по-големите учения през следващата година, в които ще участват военнослужещи от полка?

– Най-голямото учение, в което трябва да участваме, ще се състои през май 2022 г. по Инициативата за планинска подготовка, като домакин ще бъде Австрия. Учението се казва „Планинска светкавица”. Започнали сме подготовка, като отделяме внимание на тренирането на част от способностите за участие в това учение. Отделяме внимание и за набавянето на нужната ни специфична екипировка. Защото в спецификацията на всички такива учения в Алпите се изискват от 25 до 30 принадлежности за оборудване на всеки един боец, като се започне от каска, ръкавици, фенерче и т.н. Има и по-дребни неща, но като цяло, оборудването, което се изисква, е изключително много. Ние ще участваме с до 30 военнослужещи. И отсега сме в подготовка за „Планинска светкавица”. В това тежко учение са включени всички държави от Инициативата за планинска подготовка. На последната конференция нидерландците отправиха въпрос: Не може ли да играят на учението като „противник”?. И бригаден генерал Йохан Гайсвинклер – командир на 6-а планинска бригада в Австрия, им каза: „Ние „противник” си имаме – планината и времето са ни достатъчни противници, за да се нуждаем и от друг”. Условията наистина са тежки. Били сме в Алпите през юни и на сняг участвахме в тяхното лятно учение. Сега „Планинска светкавица” ще е през май. Вече споменах за обществената поръчка за лавинните уреди. Точно тях ще ги използваме на това учение. Затова и сме направили нужните заявки –  кое ние да си набавим, кое ще е от Сухопътните войски. Отговорно ще кажа – нямаме всичко за екипировката за всички войници. Но не допускаме компромиси на качеството, защото в противен случай това ще доведе до жертва. Може оборудването да е малко, но да е качествено и да отговаря на всички международни спецификации. Щом чужденците се възхищават на това, което притежаваме, аз съм доволен.

– Достатъчна ли е техниката, която използва модулът от 101-ви алпийски полк за действия при зимни условия?

– Ние имаме роторен снегорин за почистване на пътищата, който е единствен в Сухопътните войски. И го поддържаме в много добро състояние. Сега получихме още един такъв роторен снегорин, макар и втора употреба. Вървят процедури по пускането му в експлоатация, издаване на нужните документи, ще има и някои ремонтни дейности. Това ни е основната техника при проблеми с пътищата на област Смолян, когато се активира модулът ни за действия при зимни условия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани