Информационен център на Министерство на oтбраната

Британският премиер предупреди световните лидери, че провал на СОР26 ще отприщи неконтролируем гняв и може да доведе до края на света

Британският премиер предупреди световните лидери, че провал на СОР26 ще отприщи неконтролируем гняв и може да доведе до края на света

Британският министър-председател Борис Джонсън откри днес глобалната среща на високо равнище за климата СОР26, като предупреди, че светът е завързан за “взривно устройство, което може да доведе до Деня на Страшния съд”, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън сравни положението на Земята с това на литературния и филмов герой, тайния агент Джеймс Бонд, който в една от книгите за него е привързан към бомба, която ще унищожи планетата, и той се опитва да измисли как да я обезвреди. “Ние сме приблизително в същото положение”, само че сега тиктакащото устройство е истинско, а не измислено, подчерта той.

Британският премиер даде началото на политическата част от конференцията на високо равнище на ООН за климата, чиято цел е постигане на споразумение за ограничаване на въглеродните емисии достатъчно бързо, за да се сдържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) под нивото от прединдустриалната ера. Той постави мрачен акцент върху това, че в навечерието на КОП26, на срещата си на върха в Рим през уикенда, групата на най-развитите световни икономики Г-20 постигна скромен напредък.

Необходими са пари от частния сектор, за да се помогне на развиващите се държави да освободят своите икономики от въглерода, призова Джонсън. Той повтори, че вярва, че срещата СОР26 в Глазгоу, може да е успешна.

Длъжни сме да намерим тези средства, подчерта британският премиер, визирайки обещанието за 100 милиарда долара годишно, дадено от развитите държави през 2020 г., което обаче сега се очаква да бъде изпълнено през 2023 г.

Не можем и няма да успеем само с правителствени средства, ние, които сме в тази зала можем да отделим стотици милиарди, но пазарът има стотици трилиони и задачата сега е да работим заедно, за да помогнем на нашите приятели да се освободят от въглерода, каза той.

Джонсън предупреди също, че провал на СОР26 ще отприщи неконтролируем гняв и загуба на търпение по света. Всички обещания не са нищо повече от празни приказки в случай на провал, заяви той, перифразирайки екоактивистката Грета Тунберг – лидер на световното младежко движение срещу климатичните промени, предаде Франс прес.

Да, ще бъде тежко. Но можем да го направим, така че да се залавяме за работа”, призова Джонсън.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top