Информационен център на Министерство на oтбраната

Великобритания даде 48 часа на Франция да оттегли исканията си по риболовния спор

Франция ще продължи утре преговорите с британците за риболова и отлага санкциите

Великобритания даде на Франция 48 часа, за да оттегли исканията си по спорния въпрос за риболова. В противен случай ще предприеме законови действия по силата на споразумението за Брекзит, съобщава “Ройтерс”.

Французите отправиха напълно неразумни заплахи, включително към островите в Ламанша и към нашата риболовна промишленост, и трябва да ги оттеглят или ние ще задействаме механизмите, предвидени в търговското ни споразумение с Европейския съюз, предупреди британският външен министър Лиз Тръс.

По нейни думи французите са постъпили нечестно и поведението им не отговаря на условията на търговската сделка. По тази причина Обединеното кралство има право да предприеме действия и да иска компенсаторни мерки.

Запитана кога Франция трябва да направи нещо, Тръс бе категорична, че въпросът трябва да бъде решен до 48 часа.

Преди дни Париж предупреди, че може да наложи санкции на Лондон заради изострянето на спора за риболовните квоти. Франция твърди, че на френските рибари са издадени по-малко разрешителни за риболов във водите на остров Джърси, отколкото са искали, и заплаши, че от 2 ноември ще наложи санкции на Великобритания, ако не бъде променена политиката в областта на риболова.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top