Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган пропуска срещата за климата в Глазгоу заради спор за сигурността с Великобритания

[post-views]
Ердоган пропуска срещата за климата в Глазгоу заради спор за сигурността с Великобритания

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отменил плановете си да присъства на конференцията на ООН за климата COP26, след като Великобритания не е успяла да изпълни исканията на Анкара за мерки за сигурност. Това са съобщили двама турски официални представители пред „Ройтерс“.

Ердоган се е завърнал в Турция от срещата на ръководителите на страните членки на Г-20 в Рим, вместо да пътува за срещата за климата в Глазгоу, уточни държавната Анадолска агенция. Турското президентство не е посочило причина за непредвиденото му завръщане.

Едното от турските официални лица, пожелало анонимност, е уточнило, че е имало проблеми с протокола относно планираното присъствие на турския държавен глава на срещата. Друг турски официален представител е посочил, че британските власти не са изпълнили исканията на Турция относно протокола и сигурността.

„Президентът взе такова решение, защото нашите искания относно броя на превозните средства за сигурност и някои други изисквания, свързани със сигурността, не бяха напълно изпълнени“, уточнило високопоставеното официално лице пред „Ройтерс“.

По-рано се очакваше Ердоган да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Глазгоу, но те се срещнаха в Рим вчера.

Миналия месец турският парламент ратифицира Парижкото споразумение за климата, като с това югоизточната ни съседка стана последната страна от Г-20, която го стори.

Анкара отлагаше ратификацията в продължение на години, заявявайки, че тя не трябвало да се класифицира като развита страна с намален достъп до финансиране в подкрепа на намаляването на емисиите съгласно споразумението. Тя също така настоя, че Турция е исторически отговорна за много малък дял от въглеродните емисии.

Ердоган обяви миналата седмица, че Турция е подписала меморандум за разбирателство, съгласно който ще получи заеми на стойност 3,2 млрд. долара, които да ѝ помогнат да изпълни целите за чиста енергия, заложени в Парижкото споразумение.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани