Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лавров: Говори се за нови бази на САЩ в България и Румъния

[post-views]
Лавров е в Делхи за разговори с индийски лидери

Демонстрацията на знамето на ВМС на САЩ в Черно море не допринася за стабилността на ситуацията по света, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Той коментира решението на Шести флот на САЩ да изпрати флагманския команден кораб “Маунт Уитни“ в Черно море за съвместни операции със силите на НАТО.

“Като цяло демонстрацията на знамето на ВМС на Съединените щати в Черно море, разбира се, не е изолиран случай. Имаше няколко пъти, когато САЩ изрично заявяваха за необходимостта военните им кораби да навлизат в тази акватория, за да сдържат Русия и да предотвратят създаването на рискове от Русия в Черно море за американските съюзници. Това, разбира се, не добавя стабилност“, каза ръководителят на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Според него американците активно се опитват да тласнат крайбрежните черноморски страни, които са членки на НАТО, да провеждат такава доста конфронтационна линия.

Говори се за създаване на нови военноморски бази по черноморското крайбрежие на Румъния или България. Не мисля, че това ще отговаря на интересите на добросъседството в Черноморския регион“, каза Лавров.

В същото време той отбеляза, че Русия е готова за всякакви заплахи и може надеждно да гарантира сигурността в Черно море.

Готови сме за всякакви заплахи. За нас няма проблеми да гарантираме надеждно сигурността на руската територия и сигурността в Черно море. Но ние винаги сме за насърчаване на проекти за сътрудничество, а не проекти, които се основават на конфронтация“, каза ръководителят на руското МВнР.

Източник: mediapool.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани