Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След тежката загуба премиерът на Македония подаде оставка

[post-views]
Зоран Заев: Българското вето е голяма несправедливост

Министър председателят на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Като причина лидерът на управляващия Социалдемократически съюз посочи, лошото представяне на партиятa на местните избори този уикенда. Според предварителни резултати от вота Заев, губи столицата Скопие и повечето големи градове на страната.

Поемам цялата отговорност за резултатите от изборите, затова подавам оставка като министър председател и лидер на Социалдемократическия съюз. С тези думи Зоран Заев се обърна към симпатизантите си, след като първите екзитполове показаха слабото представяне на партията му.

Макар и окончателните резултати да не са обявени Заев призна най-голямата си загуба–тази в столицата Скопие, която най-вероятно ще има първата си жена кмет – подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска.

Освен в Скопие кандидатите на опозиция печелят в повече от половина от общо 80-те общини, като управляващият Социалдемократически съюз печели в по-малко от 20.

Това е тежък удар за Заев, след като при предишните местни избори през 2017г партията му спечели 57 общини, а опозицията едва 5.

Очаквано след слабото представяне на социалистите, гарнирано с оставката на Зоран Заев, в Северна Македония започна да се говорил за провеждането на предсрочни избори в Северна Македония.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани