Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин предупреди: Русия ще реагира на опитите за нарушаване на стратегическия паритет

[post-views]
Русия няма интерес да напада Полша или Латвия, нямаме териториални претенции към тези страни, заяви Путин в интервю за американски тв водещ

Русия ще реагира на опитите на други страни да нарушат „стратегическия паритет“. Това предупреди руският президент Владимир Путин, визирайки глобалната система за противоракетна отбрана, разполагана от САЩ и техните съюзници, информира „Ройтерс“.

Русия е притеснена, че ефективната противоракетна отбрана ще позволи на западните ѝ противници да изоставят взаимно гарантираната военна доктрина, която в продължение на десетилетия не позволяваше на ядрените суперсили да се атакуват взаимно.

„Ние знаем много добре, че някои от нашите чуждестранни партньори няма да спрат да се опитват да нарушат този паритет, включително чрез разполагане на елементи от глобалната противоракетна отбрана в непосредствена близост до нашите граници“, отбеляза Путин на съвещание с военното ръководство и компании от военнопромишления комплекс.

„Не можем да пренебрегнем тези заплахи за сигурността на Русия и ще реагираме адекватно на тях“, предупреди той.

Путин коментира също така, че участието на командния кораб на Шести флот на ВМС на САЩ Mount Whitney в учения на НАТО в Черно море било част от тенденция към по-голяма военна активност на Запада близо до границите на Русия.

„Можем да го зърнем с бинокъл или през прицел мерника на съвпадащи отбранителни системи“, коментира Путин.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани