Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руският флот ще бъде усилен с дронове- камикадзе

[post-views]
Руският флот ще бъде усилен с дронове- камикадзе

Руският флот ще получи БЛА-камикадзе. Източници в Министерството на отбраната казали пред вестник „Известия“, че в момента военното ведомство работи по въпроса за въоръжаването на флота с баражиращи боеприпаси – това е официалното наименование на тези безпилотни летателни апарати (БЛА). Дроновете – камикадзе е възможно е да се поставят на корабите за кратко време. Новите оръжейни системи не изискват специални хангари, а катапултите за изстрелване на БЛА могат да работят директно от палубата след минимални промени. За използване от кораби могат да се използват както съществуващите БЛА, така и дронове, специално проектирани за ВМС. Окончателното решение по този въпрос все още не е взето. Предвижда се дроновете да се използват за нанасяне на удари по морски и наземни цели.

По-специално, тези оръжия са ефективни срещу леки катери и моторни лодки, които се използват активно от диверсанти и различни терористични организации. Също така, баражиращите боеприпаси са незаменими при поддръжката на морските пехотинци и специалните части, действащи на брега. Както беше съобщено по-рано от Министерството на отбраната, през октомври в Камчатка се проведоха учения, в които бе отработена огнева поддръжка на морската пехота при стоварването й на брега. По време на маневрите за първи път са използвани безпилотни апарати – камикадзе, заредени с експлозиви. С тяхна помощ е унищожавана живата сила и техниката на условния противник.

Подобни БЛА ще увеличат бойната мощ на руските кораби, морската пехота и специалните сили, убеден е военният експерт Дмитрий Болтенков. „По време на ученията личният състав на Тихоокенския флот отработи нов тактически елемент – нанасяне на точкови удари с безпилотни апарати по противника по време на десанта“, казал той пред „Известия“. „Десантните сили са най-уязвими при стоварванетоа на брега – в този момент има най-много загуби. Точната стрелба от баражиращите боеприпаси в тази фаза на боя ще спаси живота на войниците.“ Някои модели руски баражиращи боеприпаси вече са получили бойно кръщение. По-специално, в Сирия са използвани дроновете „Куб“ и „Ланцет“ (на илюстрацията).

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани