Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НДК и БТА обединяват усилията си за популяризиране на българския език и култура

[post-views]
Шествие с молитва за мир и срещу войните по света в София

НДК и БТА обединяват усилията си за популяризиране на българския език и култура чрез подписване на договор за дълготрайно партньорство. Двете институции се ангажираха да популяризират своите дейности и инициативи с цел достигане до по-голяма аудитория.

„НДК е не само един от световните конгресни центрове, а и действително средоточие за българската култура. Тук са се изявявали всички големи български творци. Освен това, НДК е забележителен продуцент на културни дейности. Успя да продължи своята дейност дори в трудните месеци на пандемията. Всичко това са аргументи БТА системно да започне да разпространява информация, не само в България, но и в английската си емисия“, каза при подписване на партньорството генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„Съвсем нормално е да си сътрудничат две водещи културни институции – едната в областта на медиите, а другата – в създаването на културен продукт“, каза изпълнителният директор на НДК Пени Раева. Малко медии дават проверена изчерпателна и достоверна информация, на първо място бих сложила БТА, добави тя.

След подписването на договора за партньорство НДК и БТА пристъпват към първата си съвместна инициатива. Пени Раева и Кирил Вълчев, заедно с министъра на културата проф. Велислав Минеков, се включиха във връчването на седмите литературни награди „Перото“. Пени Раева връчва извънредната награда за цялостен принос към българския литературен контекст на поета, публициста, преподавателя, редактора и големия приятел на „Перото“ Марин Бодаков. Кирил Вълчев връчва наградата за дебют.

Както писа БТА, след първоначален преглед на междинната селекция от предложенията в категория, журито излъчва окончателен кратък списък с по три номинации във всяка от петте категории – за проза, поезия, детска литература, дебют и превод от български на чужд език. Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2020 г. – 30 юни 2021 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани