Информационен център на Министерство на oтбраната

Военната полиция отбеляза 30 години от възстановяването си

Военната полиция отбеляза 30 години от възстановяването си

Сержант Георги Гергов завоюва титлата „Военен полицай на 2021 г.“

Със състезание и връчване на награди бе отбелязана 30-годишнината от възстановяването на Военната полиция, което става с Постановление на Министерския съвет от 5 ноември 1991 г. Събитието бе в района на Регионална служба (РС) „Военна полиция“ – София. Участието бе ограничено във връзка с епидемичната обстановка. Директорът на службата бригаден генерал Ивайло Сотиров обаче пожела празничната обстановка да стигне до всички военни полицаи, до всички военнослужещи и цивилни служители, които дават каквото могат за утвърждаване на Службата и показват истински професионализъм.

Военният полицай е всеки ден на терен, подчерта бригаден генерал Сотиров, затова винаги трябва да бъде в кондиция, за да изпълнява задачите си. Впрочем това беше ясно демонстрирано на състезанието по стрелба и майсторско шофиране за „Военен полицай на годината“, в което участваха финалистите от различни регионални служби. Най-добри умения показа сержант Георги Гергов от РС – София, който завоюва и признанието „Военен полицай на 2021 г.“. На второ и трето място бяха съответно редник Цветомир Стамов от РС – Сливен, и сержант Николай Кателиев от РС – Варна. Отличията връчи бригаден генерал Сотиров, който пожела успех на призьорите. Първите трима получиха и парични награди от председателя на Военнополицейската асоциация бригаден генерал от запаса Иван Мечков.

От службата засвидетелстваха уважение и признателност и към генералите и офицерите от запаса с принос за развитие на Военната полиция. Юбилейни плакети  получиха полковник Добри Стоянов, генерал-майор Орлин Иванов, бригаден генерал Иван Мечков, бригаден генерал Милко Чулев и генерал-майор Данчо Дяков. С грамоти за издигане на авторитета на службата и отразяване на нейната дейност през годината бяха отличени Андрей Рангелов, главен редактор на в. „Българска армия“, д-р Силвия Сиракова, журналист във Военния телевизионен канал, Спирдон Спирдонов, главен редактор на сайта „Otbrana.com“ и в. „Българско войнство“, Евелина Бранимирова, журналист в Радио „Фокус“, Красен Бучков, журналист в сайта  Frognews.bg, и Добри Видев, журналист в БНР.

Бившите директори

Началото беше трудно

Полковник Добри Стоянов: Във Военна полиция (ВП) е единственото място, където се чувствам добре. Тук гледаш млади, засмени хора. Аз с моя екип в Първа дивизия, с част от моите заместници, създадохме управление ВП през 1991 г. Трудно беше. Първоначалното решение да се създаде ВП е на министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров и на началника на Генералния щаб генерал Добрев. През май 1991 г. в МО се взе конкретното решение да се създаде ВП. За тази цел назначиха двама офицери, като направление ВП в Инспектората на Българската армия (БА). Именно те подготвят абсолютно всички документи за създаването на ВП.

Да носиш светлина в сърцето си е начин на живот

Генерал-майор Орлин Иванов: Службата се състои от сърцати, естествени, добронамерени и чисти хора, носещи идеята как трябва да изглежда ВП и БА. Хора, живеещи при много трудни условия, работещи много трудна професия. Хора, които винаги не са били обичани – такава им е професията. Това да носиш светлина в сърцето си при тази картина, не е лесно. Това е начин на живот. Кауза! Пожелавам им всеки да погледне у себе си, да бъде добър човек и да помага на другите хора. Това му стига, за да устои на всички изпитания.

Гордея се с постиженията на Военна полиция

Бригаден генерал Милко Чулев: Оглавявах Службата момент на трансформация, като тогава положихме може би началото на това, което виждате сега. Мога само да се гордея с постиженията на хората, които след мен продължаваха да я ръководят и да допринасят за това, сега тя да е служба, уважавана от всички партньори в НАТО, а и вътре в държавата. На хората от ВП искам да им пожелая да са здрави и живи в този момент, който е тежък за цялата държава. Нека да следват традициите, положени от всички нас, които сме били преди тях, и да продължават да се развиват в тази посока.

Службата е стожер на Българската армия

Бригаден генерал Иван Мечков: Военна полиция израсна много от нищото и постигна големи успехи, Службата е стожер за Българската армия, защото има основно контролни функции. 16 години съм бил във ВП. Макар бавно и мъчително, като всяко нещо в БА нещата се случваха. Мисля, че сега ВП е много добре оборудвана, личният състав е много добре подготвен. На хората от Службата пожелавам най-вече да са живи и здрави. Да работят за работата, а не само за материалното. Защото без морал, без почтеност няма резултати.

Участвахме в проект с бъдеще

Генерал-майор Данчо Дяков: Тези 30 години са една почти зряла възраст. В началото нещата бяха поставени така, че хората, които работят в Службата да имат увереността, че участват в проект, който има бъдеще. Като директор на мен се падна да развия способностите на ВП, свързани с взаимодействието ни с партньорите в НАТО и в ЕС. Това беше единствено възможно на базата на направеното от предходните ръководители на Службата. Радвам се, че и аз съм поставил някой камък над тези основи. Пожелавам на колегите от Службата да продължат да вярват в собствените си сили.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top