Информационен център на Министерство на oтбраната

Кипър купи от Израел система за наблюдение на “зелената линия” разделяща острова

49 години от турското нашествие, разделило Кипър на две

Най-съвременна електронна система за наблюдение от Израел ще бъде инсталирана за охрана на буферната зона и “зелената линия”, разделяща Кипър. Междуправителственото споразумение за закупуването й бе подписано от министерствата на отбраната на двете страни в Никозия.

Инсталирането на израелската специална техника в различни участъци на “зелената линия” ще започне скоро и ще бъде завършено напълно до 3 години, съобщиха от Министерството на отбраната на Кипър.Проектът е на стойност близо 28 млн. евро.

С новата електронна система ще се подобри контролът по “зелената линия” и ще се съкрати времето за реакция при възникване на проблеми. Камерите ще наблюдават и предават изображения от буферната зона между двете части на разделения остров в реално време 24 часа в денонощието.

Правителството в Кипър цели да пресече контрабандата и нелегалната имиграция през демаркационната линия. Преминаването през нея се превърна в основен канал за незаконни мигранти.

80% от влизащите в Кипър мигранти идват от северната част на острова, където пристигат от Турция. Никозия обяви неотдавна, че ще засили контрола и с използването на дронове.

Дългата 180 километра “зелена линия” се охранява основно от мироопазващите сили на ООН.

Източник: bnr.bg/  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top