Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ обявиха награда от $10 млн. за информация за руската хакерска група DarkSide

САЩ отправиха покана на Северна Корея за диалог през юли, но все още няма отговор от нейна страна

Американският Държавен департамент обяви възнаграждение от 10 милиона долара за информация, позволяваща да се установи самоличността или местонахождението на когото и да е от лидерите хакерската група DarkSide, която по данни на Федералното бюро за разследване (ФБР) е базирана в Русия, съобщи VoA.

Освен това САЩ дават награда от 5 милиона долара за информация за който и да е от участниците в престъпните операции на групата, при които е използван зловредният софтуер за изнудване на компаниите, при които е осъществен хакерски пробив.

“Като предлагат тази награда, Съединените щати демонстрират своята подкрепа за жертвите на програми за изнудване по целия свят, за защитата им срещу експлоатация от страна на киберпрестъпници”, се казва в изявление на Държавния департамент.

По-рано ФБР заяви, че DarkSide стои зад кибератаката срещу тръбопровода Colonial Pipeline през май, която доведе до спиране на работата му за няколко дни – това предизвика скок в цените на бензина, опашки по бензиностанциите и недостиг на гориво в няколко американски щата в югоизточната част на страната.

От управата на Colonial Pipeline заявиха, че са платили на киберизнудвачите близо 5 милиона долара в биткойни, за да си върнат контрола върху вътрешните си системи, които бяха блокирани от хакерите.

По-късно американските власти успяха да върнат около 2.3 милиона долара от сумата, платена на киберпрестъпниците.

През юли Държавният департамент предложи възнаграждение в размер до 10 милиона долара за информация, позволяваща да се установи самоличността или местонахождението на лица, действащи “по указания или под контрола на чуждо правителство”, които са атакували американска инфраструктура от критична важност.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top