Информационен център на Министерство на oтбраната

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу КОВИД-19, че преследват печалби

СЗО призова за международни усилия за овладяване на маймунската шарка

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) отправи остри критики към производителите на ваксини срещу КОВИД-19, че преследват печалби, докато по-бедните страни се мъчат да наваксат с ваксинацията, предаде ДПА.

Производителите трябва да имат за приоритет програмата КОВАКС, а не “печалбата на акционерите”, каза в Женева Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави, че е чувал различни оправдания защо това е така, включително, че някои държави не били готови с ваксинационните си програми. Но това е вярно само за някои страни, каза шефът на СЗО.

Досега по-бедните страни са получили само 0,4 на сто от произведените ваксини в света, докато населението им възлиза на около 9 процента от световното. Производителите обясняват, че тези страни не са поръчвали никакви ваксини, но Гебрейесус възрази, че те разчитат на схемата КОВАКС, за да ги получат.

Генералният директор на СЗО призова компаниите да спрат продажбите за държавите с ваксинирани 40 на сто от населението и да ги възобновят, когато в държавите, разчитащи на КОВАКС, достигнат 40 на сто ваксинация срещу КОВИД-19.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top