Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Тодор Тодоров: Предстои ни серия от съвместни подготовки и учения

[post-views]

Приключваме годината основно с организирането на административните дейности, твърди командирът на КЛП

  • Господин бригаден генерал, изминаха няколко месеца, откакто стартира дейността на Командването за логистична поддръжка (КЛП). Какви са Вашите впечатления, какво успяхте и какво не успяхте да свършите от планираните задачи за времето, откакто ръководите структурата?
  • Изграждането на КЛП се изпълнява съгласно Плана за поетапно въвеждане на структурата до достигане на пълни оперативни способности за изпълнение на възложените мисии и задачи. Задачите, които трябва да изпълним, са много и от най-различно естество, но е създадена необходимата организация и изпълнението им върви по план. Искам да спомена, че за краткото време от създаването на КЛП заедно с организационното и структурното изграждане, създаването и актуализирането на регламентиращите документи и нормативната база от първия ден на създаването изпълняваме и задачи по осигуряването на транзитно преминаване на съюзнически войски, извършването на гранични и митнически процедури и осигуряването на дипломатически разрешителни за нашите сили, преминаващи транзитно през чужди държави, както и задачи по логистичното осигуряване на Българската армия. Тези задачи са изключително важни и КЛП е структурата, отговорна за тяхното изпълнение. Това, което не успях да свърша през този период, по обективни причини, е да посетя всички формирования от състава на Командването за логистична поддръжка и да се срещна с личния състав, което смятам да извърша в най-скоро време.
  • Как протече процесът по инкорпориране на логистичните структури от различни звена в системата на отбраната в новото Командване и как се сработиха те?
  • Командването и щабът на КЛП се формираха на базата на личния състав на командване и щаб на бригада „Логистика”, част от отдел „Логистика” на СКС и други експерти от състава на СКС. Щабът на КЛП продължава да организира своята работа и да създава необходимите правила, процедури и други документи, които да организират дейността на Командването и подчинените формирования. На Командването се преподчиниха военните формирования от състава на бригада „Логистика”, Центърът за осигуряване и Отрядът за контрол на придвижването, който вече функционира като батальон за приемане, разполагане и по-нататъшно придвижване, също така се създаде и група за осигуряване и поддръжка. Военнослужещите и цивилните служители от тези формирования имат изградени знания, възможности и дългогодишен опит в направленията, в които работят, което помогна за изпълнението на всички, стоящи пред нас задачи.
  • Как стои при Вас въпросът с кадрите, наложи ли се да търсите специалисти от други структури, имате ли достатъчно кадри за различните служби и дирекции? 
  • Както и в другите структури и ние изпитваме определен недостиг на кадри, но за момента правим всичко възможно да се справим с наличните такива. Щабът на КЛП е окомплектован на 90% с военнослужещи и цивилни служители, които са достатъчно мотивирани да се справят със стоящите пред тях предизвикателства. Моята цел е насочена към създаването на един наистина подготвен и сплотен колектив, който да развива и повишава способностите на КЛП. Разбира се, като структура, съществуваща от два месеца, и ние изпитваме определени затруднения в някои направления. Тук е моментът да спомена за помощта, която получаваме както от колегите от Министерство на отбраната и Щаба на отбраната, така и от Съвместно командване на силите и други структури, за да проправим пътища на комуникация и взаимодействие.
  • Какво беше участието Ви в националното компютърно подпомагано командно-щабно учение по поддръжка на страната домакин ПСД-21 и какви изводи си направихте от него?
  • От 26.10.2021 г. до 28.10.2021 г. в района на ВА „Г. С. Раковски“ се проведе двустепенното компютърно подпомагано учение по поддръжка от страната домакин ПСД-21. От КЛП участваха 4 офицери, които формираха клетка за управление на процеса по приемане, разполагане и по-нататъшно придвижване (RSOM). Допълнително в състава на клетката бяха включени представители на СКС, видовете въоръжени сили и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Координацията и взаимодействието между всички представители в клетката по процеса на RSOM за осигуряване на съюзническите сили на територията на Република България бяха организирани съгласно изискванията на НАТО, което беше оценено положително от ръководството на учението.
  • Какво предстои пред КЛП в близка и по-далечна перспектива? Как ще приключите годината и какво предстои пред Вас през новата 2022 г. като учения и тренировки?
  • Предизвикателствата, стоящи пред Командването за логистична поддръжка, наистина са много и в различни направления. От създаване и актуализиране на регламентиращите документи, нормативната база, създаване на необходимите правила и процедури, планиране и организиране на дейността на Командването и подчинените военни формирования, попълването на запасите с материални ресурси до провеждане на целенасочена подготовка на логистичните формирования от състава на КЛП, включваща планиране и провеждане на разделни и съвместни щабни тренировки с командването и щаба на КЛП, подготовка и участие на КЛП в серия от съвместни подготовки и учения. Тази година ще я приключим основно с организирането на административните дейности в щаба и създаването и регламентирането на Стандартизиращите процедури в щаба и формированията. През следващата година едно от значимите предизвикателства е провеждане на подготовка с декларираните логистични формирования по цели за способности и тяхното сертифициране.

В борба с пандемията от COVID-19

„Пандемията от COVID-19 като световен проблем не подмина и нас. Това наложи въвеждането на заповяданите и необходимите противоепидемични мерки за нейното ограничаване. В тази връзка в КЛП стриктно се изпълняват заповедите на министъра на отбраната, указанията на началника на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили“, каза още бригаден генерал Тодор Тодоров.

На основание на тези ръководни документи има изготвени заповеди, в които подробно са описани всички мерки, които следва да се вземат за недопускане на разпространението на коронавирус сред военнослужещите и цивилните служители от КЛП. Мерките са в различни направления: ваксиниране на личния състав; противоепидемични мерки за физическа дистанция; постоянна дезинфекция на всички помещения; периодичен инструктаж, постоянен контрол от медицинските органи и др.

Има готовност за развръщане на полеви болници

Командването за логистична поддръжка има натрупан опит по изграждане на полева болница. През март 2020 г. по време на проведена тренировка за разполагане на полева болница в зала „Арена Армеец“ за около 10 ч бяха транспортирани, оборудвани и подредени 500 легла.Бяха извършени дейности, свързани с осигуряването и развръщането на контролно-пропускателни пунктове край столицата, които бяха използвани от органите на МВР.

„Към момента нямаме поставени задачи за развръщане на военнополеви болници, но военнослужещите са в постоянна готовност да изпълняват такива дейности, както и други,свързани с постоянно изменящата се епидемична обстановка в страната“, категоричен беше командирът на КЛП.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани