Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМС на САЩ уволниха командири на катастрофиралата ядрена подводница

[post-views]

ВМС на САЩ уволниха трима висши членове на екипажа на ядрената подводница, която се удари в подводна планина, съобщава БиБиСи.

Командирът Камерън Алджилани и двама други бяха отстранени след разследване на инцидента в оспорваното Южнокитайско море.

USS Connecticut удари обект миналия месец, което принуди подводницата  да излезе на повърхността за една седмица и да отплава към американската територия Гуам.

ВМС коментира, че членовете на екипажа „можеха да предотвратят“ сблъсъка.

Миналата седмица военноморските сили казаха, че подводницата е ударила неизследвана „подводна планина“, докато патрулира под повърхността.

Петнадесет моряци са получили леки наранявания. В момента подводницата се проверява за повреди в Гуам в Тихия океан, преди да се върне в САЩ за ремонт.

Инцидентът стана на фона на нарастващото напрежение в региона.

USS Connecticut действа в един от най-оспорваните региони в света. Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, но околните страни и САЩ не са съгласни.

Инцидентът се случи само седмици след като САЩ, Обединеното кралство и Австралия се споразумяха за исторически пакт за сигурност за споделяне на подводни технологии в Азиатско-Тихоокеанския регион, широко разглеждан като усилие за противопоставяне на силата на Китай.

Катастрофата разгневи властите в Пекин, които поставиха под съмнение какво прави подводницата в региона и казаха, че се притесняват от възможно изтичане на ядрено гориво.

На брифинг за пресата в петък говорител на китайското външно министерство каза, че САЩ трябва да дадат пълен отчет за инцидента и „да спрат провокацията му“, предаде агенция Ройтерс.

Служители на ВМС на САЩ все още не са обяснили как корабът се е ударил в подводната планина.

Райън Рамзи, бивш капитан на подводницата на Британския кралски флот, каза, че е шокиран от сблъсъка, който е сравнително рядък.

„USS Connecticut е много модерна подводница – така че е някак изненадващо“, каза той пред БиБиСи. „Но ако някой се е отпуснал дори за миг, тогава нещата могат да се случат.“

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани