Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В САЩ е арестуван анализатор, дал информация за досие, използвано за разследването „Тръмп-Русия“

[post-views]
Руски гражданин е обвинен в използването на американски групи за прокарването на проруска пропаганда в САЩ

Игор Данченко, анализаторът, дал информация за досие, използвано за разследването „Тръмп-Русия“, е арестуван от американските власти, съобщи министерството на правосъдието във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Данченко бе обвинен по пет пункта за неверни твърдения.

Той е третото лице, на което са повдигнати обвинения във връзка с проучването на специалния прокурор Джон Дърам върху произхода на следствието за евентуалните връзки между предизборния щаб на Доналд Тръмп и Москва.

Данченко е обвинен, че е излъгал ФБР за своите източници на информация, сред които сътрудник на Хилари Клинтън.

През септември един адвокат по киберсигурност бе обвинен в лъжесвидетелство пред ФБР, а миналата година служител на ФБР се призна за виновен по обвинение, че е променил съдържанието на електронно писмо.

Данченко беше информатор на бившия британски шпионин Кристофър Стийл, който бе нает от демократите да проучи връзките между Тръмп и Русия по време на президентската кампания от 2016 г. Проучването на Стийл бе използвано от ФБР и въз основа на него бе поискано и получено разрешението за наблюдение върху бивш съветник на Тръмп.

Досието, изготвено от Стийл, нямаше роля за започването на разследването „Тръмп-Русия“ на специалния прокурор Робърт Мълър, който накрая постанови, че има съмнителни контакти между щаба на Тръмп и Русия, но няма достатъчно доказателства за предявяването на криминални обвинения. Тръмп наричаше разследването на Мълър „лов на вещици“ и неговата администрация назначи Джон Дърам да разследва произхода на разследването на Мълър. Демократите на свой ред казват, че следствието на Дърам е политически мотивирано, но администрацията на Джо Байдън не го прекрати, предаде АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани