Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавният секретар на САЩ призова суданските военни да освободят задържаните политици

[post-views]
САЩ потвърдиха подкрепата си за присъединяването на РСМ към ЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова командващия суданската армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан да освободи всички задържани политици и да се ангажира с диалог за възстановяване на гражданското управление, заяви Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

Канцеларията на Бурхан каза, че в телефонния разговор с Блинкън генералът се е съгласил, че е необходимо да се ускори съставянето на правителство в Судан.

Преговорите между суданския министър-председател Абдала Хамдок и лидерите на извършения на 25 октомври военен преврат бележат напредък, заяви източник, близък до премиера.

Друг източник каза, че в Судан скоро може да бъде съставен нов 14-членен суверенен съвет като първа стъпка на военните към създаване на нови преходни институции.

Снощи суданската държавна телевизия съобщи, че Бурхан е наредил да бъдат пуснати на свобода четирима министри от правителството на Хамдок. Това са министърът на информацията и културата Хамза Балул, министърът на съобщенията Хашим Хасабел-Расул, министърът на търговията и международното сътрудничество Али Джидо и министърът на младежта и спорта Юсеф Адам.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря по телефона с Бурхан и го призова да възстанови конституционния ред в Судан и преходния процес.

ООН се опитва да посредничи за уреждане на политическата криза, избухнала след преврата, при който бяха задържани цивилни политици, а Хамдок беше поставен под домашен арест.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани