Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай твърд: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

[post-views]
Китай призова сигурността в Червено море да бъде възстановена

Китай разкритикува отношението на Съединените щати по Тайванския въпрос и ги обвини, че увеличават нестабилността в региона, съобщава „Франс прес“.

В отговор на думите на шефа на Генералния щаб на американските въоръжени сили Марк Майли за способността на САЩ да защити острова в случай на агресия от страна на Пекин, говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че подобни изявления „засилват сепаратистките движения“ и увеличават напрежението в Тайванския проток.

„Тайванският въпрос касае върховенството и териториалната цялост на Китай, както и основните й интереси. Никой не бива да подценява твърдата решимост и воля на Китай да ги защити. Никога няма да позволим на никого и на никоя сила да раздели Тайван от родината“, категоричен бе дипломатът.

„Настояваме САЩ да признаят изключително деликатното естество на Тайванския въпрос, да зачитат принципа за „един Китай“, да подхождат внимателно и адекватно към въпросите, свързани с Тайван, да избягват изпращането на погрешни сигнали на сепаратистките сили, за да не нанесат тежка вреда на отношенията между Китай и САЩ, както и на стабилността в целия Тайвански проток“, подчерта още Уанг.

В началото на октомври министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-ченг заяви, че напрежението между островната държава и Китай е най-голямо от 40 години насам и предупреди, че има риск някоя от двете страни да предприеме нападение.

Предупреждението беше отправено, след като Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на ПВО на Тайван.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани