Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерът на талибаните с призив за прочистване на движението от престъпници

[post-views]

Лидерът на талибаните, молла Хайбатула Ахундзада, предупреди за опасността престъпници и инфилтратори да проникнат в движението, което пое управлението на Афганистан, съобщи АФП.

Отразявайки сериозността на заплахата, лидерът публикува рядко писмено публично изявление, в което моли командирите на талибаните да прочистят редиците си.

Той пише: „всички тези старейшини на техните групи трябва да погледнат вътре в редиците си и да видят дали има някакво неизвестно образувание, което работи против волята на правителството, което трябва да бъде изкоренено възможно най-скоро“.

„Каквото и лошо да се случи, старейшината ще бъде отговорен за последствията от действията в този свят и в отвъдното“, предупреди той в изявление, публикувано от множество акаунти на талибаните.

През август групировката завзе властта, след като превзе столицата и свали от власт подкрепяното от САЩ правителство , обявявайки ново управление в Афганистан .

Но след 20 години партизанска война талибаните бяха принудени бързо да разширят редиците си, като набираха бивши врагове и съюзнически бойци.

Сега, след като поеха управлението, движението на свой ред е изправено пред атаки от твърди фракции като Даеш-Хорасан.

Двете организации сега са ожесточени съперници, но през годините имаше контакти между тях. И двете използваха тактики като самоубийствени атентати и кланета на цивилни, за да дестабилизират бившия режим.

Във вторник най-малко 19 души, включително командир на талибаните, бяха убити при нападение с оръжие и самоубийствен взрив, отговорност за което пое Даеш-Хорасан. Атаката беше срещу военна болница в сърцето на Кабул.

Командирите на талибаните настояват, че могат да възстановят стабилността и сигурността, но също така има убийства, за които биват обвинявани членове на талибаните или инфилтрирали се в движението екстремисти.

Миналата седмица например въоръжени мъже, представящи се за талибани, застреляха трима гости на сватбата в спор за пускане на музика, което движението отхвърля.

Говорителят на талибаните настоя, че убийците не са действали по техните заповеди и обеща, че ще бъдат наказани.

В изявлението си Ахундзада каза, че командирите на талибански части трябва да отделят време да седнат със своите новобранци, за да се „опитат да работят върху техните маниери и поведение, така че тези муджахидини да могат да работят по-добре за неговия лидер“.

Източник: actualno.com/

Най-ново

Виж още

Избрани