Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Георги Панайотов: Ще ремонтираме оградата без възможност за гешефти

[post-views]
Брой 44 (2021)

350 военнослужещи ще помагат на граничните полицаи и ще заместят жандармеристите по границата, за да могат да се проведат честни избори

Военнослужещи от 55-и инженерен полк вече 6-ти ден работят по възстановяване на компрометираните участъци от оградното съоръжение по българско-турската граница. Извършват се редица ремонтни дейности по целостта на самата ограда, както и по съоръжение за отвеждане на води, които са отнесли няколко платна от оградата в района на свиленградското село Сладун. По пътя покрай съоръжението ще бъде построен и мост.

Това видяха вчера на място двамата силови министри, в чиито приоритети е опазване на националната сигурност – вътрешният Бойко Рашков и военният Георги Панайотов. 

Дейностите тук са пример не как се усвояват средства, а как се върши работа, заяви военният министър Георги Панайотов по повод на факта, че МВР възложи не на частни фирми, а на Военното министерство да извърши ремонта. МВР и МО в координация започнахме да изпълняваме задачата по възстановяване на оградата по границата и ще го свършим – без каквато и да било възможност за злоупотреби, без никакви гешефти. Имаме работа и ще си я свършим, каза Панайотов.

Колегата му Бойко Рашков припомни, че с постановление на Министерския съвет стопанисването на граничната ограда беше прехвърлено на МВР, а за ремонта й НС гласува 5 млн. лв., които ще бъдат усвоени до края на годината. „В момента се работи приоритетно по най-компрометираните места на оградата. За мен е странно да се изостави това скъпо съоръжение от предишното правителство и сега в рамките на едно краткотрайно служебно правителство ние да се занимаваме. Но ние ще го направим”, заяви той.

350 военнослужещи от Сухопътни войски ще заместят жандармеристите от МВР, които ще отидат да охраняват изборите и да конвоират изборните книжа, стана ясно още от думите на Бойко Рашков.

Няма срок колко време военнослужещите ще помагат в патрулирането на колегите си от Гранична полиция. Това ще бъде решено впоследствие в зависимост от бежанския натиск, заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. За него помощта на военнослужещите за граничните полицаи е отлична тренировка в условия, близки до бойните.

Според Бойко Рашков мигрантският натиск към българско-турската граница не е по-голям в момента отпреди месец–два. „В момента няма нещо притеснително, не сме изправени пред натиск”, каза Рашков. Той посочи, че турското правителство също предприема мерки за недопускане на мигранти от Афганистан към наша територия, като също продължава изграждането на преградно съоръжение. Добра е комуникацията ни и с гръцките гранични власти.

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Деян Моллов съобщи, че за последните 24 ч на турска територия са спрени по път към България 192 лица, само един нелегален е заловен във вътрешността на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани