Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На кръстопът: Президентът на Португалия свика предсрочни избори

[post-views]
На кръстопът: Президентът на Португалия свика предсрочни избори

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза разпусна парламента и насрочи предсрочни избори за 30 януари. Държавният глава определи решението си, като опит да тушира политическата криза, след като парламентът отхвърли предложения от правителството бюджет на страната за следващата година.

Разпускането на парламента и свикваното на предсрочни избори е единствения вариант да излезем от политическа криза, посочи португалският президент Марселу Ребелу де Соуза в обръщение към нацията от националния ефир.

Според държавния глава воденото от португалската социалистическа партия правителството на малцинството е загубило парламентарната си подкрепа, след като дори и традиционните му съюзници в лицето на Комунистите и Левия блок също не подкрепиха бюджета.

Очаквано решението на президента провокира критика от опозиционните партии, според които държавният е глава е трябвало да проведе консултации с останалите политически сили преди да разпусне парламента.

Според експертите провеждането на предсрочни избори едва ли би решило проблема, защото при нов вот, не се очакват по -сериозни промени в парламента, който остава силно фрагментиран. Предсрочен вот не се радва и на висока обществена подкрепа, като от последното социологическо проучване става ясно, че 54% от запитаните смятат, че това няма да е добре за Португалия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани