Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът награди и военнослужещ за операцията с Vera Su

[post-views]
Президентът награди и военнослужещ за операцията с Vera Su

Церемонията се състоя до подводницата музей „Слава” в Белослав

С почетния знак на държавния глава за изключителен принос за изпълнението на операцията с кораба Vera Su на церемония в Белослав бяха отличени изпълнителният директор на Морска администрация кап. Венцислав Иванов, Илия Маринов от Гражданска защита, координирал евакуацията на екипажа на кораба, капитанът на влекача „Кастор” Андрей Станев, офицерски кандидат Петър Маринов от ВМС – командир на бързоходна лодка, морският консултант кап. Пламен Димкин и Ивайло Иванов, управител на варненската фирма „Хидроремонт”. „Инцидентът с кораба Vera Su изправи пред изпитание всички отговорни структури и цялата държава. Разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване, както и липса на нормативна база, оперативни процедури и организацията при такива сериозни инциденти, липса на достатъчно и адекватна, изправна техника”, каза в речта си президентът Румен Радев. 

Офицерски кандидат Петър Маринов: Съдействахме при извършването на огледи на корпуса

Атанас ПАНАЙОТОВ

„Група военнослужещи – шестстима души от нашето формирование, се включи от самото начало на операцията по спасяването на Vera Su. С нашата бързоходна лодка съдействахме на фирмата „Хидроремонт ИГ“ при извършването на огледи на корпуса, както и при трасирането на района, за да могат да подходят влекачите. Отначало се борехме с лошото време – и с динамичното, и с мъртвото вълнение. В такава обстановка се налагаше да прехвърляме водолази от един на друг плавателен съд и да осигуряваме тяхната непосредствена дейност“, разказа о.к. Маринов.

По думите му при разтоварването и при самата буксировка на Vera Su са участвали с извършването на различни дейности по ошвартоването, прехвърлянето на хора и техника.

„Бяхме много добър екип и координацията между нас беше безупречна. Макар и малко необичайна, дейността ни в такава реална обстановка, изпълнена с опасности и в щормово време, бе особено полезна за нас като натрупването на опит“, каза още Маринов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани