Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските 125-мм танкови ракети показаха на видео

[post-views]

През последните 45 години особеностите на руските танкове е, че те могат да използват управляемо ракетно въоръжение. Първоначално това бяха комплекси с радиокомандно насочване.

След това, в средата на 80-те години на въоръжение в сухопътните войски бяха приети бойни машини, чиито боекомплекти включваха по-съвършени боеприпаси, вече насочвани от лазерен лъч.

В момента известното руско предприятие АД „Завод на името на В. А. Дегтярев“ произвежда няколко вида такива изстрела. Най-известният от тях е 3УБК20 с ракета 9М119М „Инвар“, която има полуавтоматично насочване, със защита срещу заглушаване, с максимален обхват на полета до 5000 метра. Това разстояние се изминава за 17,6 секунди.

Основната му характеристика е наличието на тандемна кумулативна бойна глава. Състои се от водещ заряд, който инициира установяване на бронирана техника на противника с динамична защита, и основният заряд, чието предназначение е да пробие основната броня.

Такива ракети се изстрелват от 125-мм гладкоцевни оръдия, с които са оборудвани модификации на танковете Т-72, ​​Т-80 и Т-90. Огънят може да се води от място и по време на движение.

Други управляеми боеприпаси са фугасните изстрели 3УБК20Ф и 3УБК20Ф1. Техните характеристики, според много военни експерти, са уникални. Поне никъде по света все още не се произвежда нещо подобно.

Тези снаряди са предназначени за унищожаване на живата сила на противника, разположена на открито или в защитни съоръжения, както и различна бронирана техника, включително танкове.

Боеприпасите могат да се използват при всякакви метеорологични условия, включително горещ пустинен климат и на надморска височина до 3000 метра.

Източник: pan.bg

Най-ново

Избрани