Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Тъжна гледка“: Астронавт на МКС съобщава за климатичната катастрофа на Земята

[post-views]

Френски астронавт съобщи за щетите от климатичните промени на Земята, както се виждат от космоса, като ги нарече „тъжна гледка“ в разговор с френския президент Еманюел Макрон, информира „Франс прес“.

Тома Песке, по време на второто си пребиваване на Международната космическа станция (МКС), която обикаля около планетата, каза на Макрон чрез видеовръзка, че разрушителното въздействие на човешката дейност става все по-видимо, дори от 400 километра разстояние, на колкото се намира МКС от Земята.

„За съжаление това е така, господин президент“, отбеляза Песке и добави: „През илюминаторите на космическата станция ясно виждаме крехкостта на Земята. Виждаме вредните ефекти от човешката дейност, замърсяването на реките и замърсяването на въздуха.“

Той изтъкна, че астронавтите на станцията са наблюдавали „цели региони да горят, като в Канада. Видяхме Калифорния, покрита с облак дим, видяхме пламъците с невъоръжено око“.

Подобни опустошения могат да се видят в Гърция и Южна Франция, посочи пилотът, описвайки също „тъжната гледка на повтарящи се тропически бури“.

Попитан от Макрон дали нещата са се променили след първата мисия на Песке през 2016 г., астронавтът посочи: „Да, метеорологичните явления се ускоряват с тревожна скорост.“

Видимо поразен от това наблюдение, Макрон запази мълчание за момент и след това настоя: „Трябва да ускорим нашите ангажименти и тяхното изпълнение много повече. Това е целта на COP26“, отбеляза той, визирайки провеждащата се в момента конференция за климата под егидата на ООН.

Песке, астронавт от Европейската космическа агенция, е настоящият командир на МКС.

Той трябва да се завърне на Земята в следващите дни след втори шестмесечен престой на станцията, пет години след първото си пребиваване на МКС.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани