Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Jyllands-Posten: При война руските ракети ще достигнат Дания за 10 минути, Вашингтон как ще реагира

[post-views]
Jyllands-Posten: При война руските ракети ще достигнат Дания за 10 минути, Вашингтон как ще реагира

Учението „Запад-2021“, проведено през септември от Русия и Беларус, показа, че Европейският съюз няма да може да гарантира своята сигурност в пълномащабен конфликт с Москва, докато Полша и Дания ще се окажат в опасна зона. Това съобщава датското издание Jyllands-Posten.

Според автора на статията Пер Нюхолм, ако Русия атакува през така наречения Сувалски коридор – 100-километровата граница между Литва и Полша, не само самата Полша, която се смята за крепост на Европа на изток, но и Дания освен Варшава ще падне на петия ден.

„Руските ракети могат да достигнат Борнхолм за десет минути, а Копенхаген за половин час“, поясни Нюхолм.

В същото време авторът зададе въпроса, как Вашингтон ще реагира на тази ситуация, ако Русия „раздели НАТО на две части чрез неочаквана нощна маневра“. Той предположи, че президентът на САЩ Джо Байдън, увлечен от Китай, дори не знае за Борнхолм.

По-рано САЩ бяха обезпокоени заради руските учения „Запад-2021“. В Изследователската служба на Конгреса заявиха, че Москва маскира „подготовката за потенциални и фактически нахлувания“ под различни учения и увеличава силите си.

Беларуско-руските военни учения „Запад-2021“ се проведоха през септември. В ученията участваха около 200 хиляди души, повече от 80 самолета и хеликоптера, до 760 единици военна техника, включително над 290 танка, над 240 оръдия, реактивни системи за залпов огън и миномети, около 15 кораба.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани