Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран предупредил два дрона на САЩ по време на военни игри

[post-views]
Иран предупредил два дрона на САЩ по време на военни игри

Иранските военни са предупредили тази седмица два американски дрона, които са прелетели над води, където те са провеждали военноморски игри близо до стратегическия Ормузки проток. Това съобщиха иранските държавни медии, цитирани от „Франс прес“.

Безпилотните самолети са навлезли в „две идентификационни зони на ПВО на Иран… и промениха курса, след като ПВО ги предупреди, че е решила да ги прехване„, уточни официалната информационна агенция ИРНА.

Тя не посочи дата за инцидента, в който според нея е участвал един дрон MQ-9 Reaper и един RQ4+ Global Hawk.

Но военните игри Zulfiqar 1400 започнаха в неделя и завършиха днес с парад на военни кораби, включително подводници, уточни държавната телевизия.

Учението се е разпростряло на площ от повече от 1 млн. кв. км в Оманско море и Индийския океан.

Маневрите започнаха само дни след като Революционната гвардия на Иран обяви, че са осуетили опит на САЩ да задържат танкер с ирански петрол в Оманско море.

Официални военни представители на САЩ отхвърлиха тази информация, като казаха, че самите иранци са конфискували танкера и са го откарали в ирански води. Те допълниха, че американски военни кораби и самолети само са наблюдавали операцията.

Инцидентът последва поредица от атаки срещу корабоплаването в морските пътища, обслужващи Персийския залив, където се произвежда голяма част от петрола в света.

Иран беше обвинен за удар с дрон на 29 юли срещу танкера MT Mercer Street, управляван от базирана в Лондон фирма, която е собственост на израелския корабен магнат Еял Офер. При удара загинаха бивш британски войник и румънец.

Иран отрече да е отговорен за тази атака или други в района.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани