Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия обвини САЩ в дестабилизиране на обстановката в Черно море

[post-views]
Русия обвини САЩ в дестабилизиране на обстановката в Черно море

Русия обвини Съединените щати в дестабилизиране на обстановката в Черно море. Според руското министерство на отбраната целта на американските учения в района е военното усвояване на територията на Украйна.

Говорителят на руското военно ведомство Игор Конашенков заяви, че в момента в акваторията на Черно море се намират три американски кораба: флагманският команден кораб на Шести флот „Маунт Уитни“, ескадреният миноносец  „Портър“ и танкерът „Джон Лентхал“.

Той съобщи, че на 6 ноември два стратегически бомбардировача на американските военновъздушни сили са извършили полет над морето на стотина километра от границата на Русия.

По думите на Конашенков САЩ създават многонационални въоръжени сили в непосредствена близост до руските граници. Според него това е дестабилизиращ фактор в Черноморския регион, а целта е военното усвояване на украинската територия.

„С оглед на това, че освен американските военноморски сили в учението се планира да бъде задействана тактическата, патрулната и стратегическата авиация, както и контингенти от въоръжените сили на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, налице е изучаване на предполагаемия театър на военни действия в случай на подготовка от страна на Киев на силово решение на конфликта в Югоизточна Украйна“, заяви Игор Конашенков и добави, че руските въоръжени сили внимателно следят обстановката в Черно море.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани