Информационен център на Министерство на oтбраната

Фронтовак от Варна издаде личния си дневник, воден през Втората световна война

Ветеранът от Втората световна война капитан от запаса Хиньо Коларов, който скоро навърши 101 години, предприе чудесна и достойна за уважение инициатива. Наскоро той издаде своя личен дневник, воден през Втората световна война. В дневника основните събития са свързани с „Дравската епопея“.

Авторът реши да сподели този текст не само със специалисти, интересуващите си от миналото, но и с широк кръг читатели. Той се ръководи от разбирането, че бележките за минали събития от значими периоди в нашата военна история не бива да служат само на изследователите на архивите, а са преди всичко основа за предаване на ценности – жалони за  бъдещите граждани на България.

Капитан Коларов търси различни начини за популяризиране на своята малка, но значима книга, за да продължи усилията за укрепването на патриотичното възпитание на гражданите в страната. Преди всичко друго, авторът разчита книгата да достигне до всеки жив ветеран или неговите наследници, като специално разчита на това текста да бъде прочетен от неговите бойни другари – участници в ръководената от него свързочна рота по време на войната или техните наследници и съграждани.  Така спомена за достойно изпълнения войнски дълг ще се укрепи и обогати с интерес и благодарност на днешните граждани.

За да се осъществи тази прекрасна идея, капитан Коларов, разчита на подкрепата на Областното ръководство на Съюза на ветераните от войните на България – Варна, което бе намерено в лицето на областния председател  подполковник от запаса Васил Василев.  В тази връзка бе потърсен контакт, чрез специални писма до кметовете на селищата, където са живели неговите съратници. Така, още веднъж се подчертава ролята на местната власт, като партньор на СВВБ. Ясно е, че на нейните ръководители по места се разчита изключително много и така те ще могат спомогнат за това достойно патриотично дело.

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top