Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дългата ръка на Кремъл? Полша заподозря Путин за мигрантската криза

[post-views]
ЕС отпуска 50 млрд. евро помощ за Украйна

ЕС обмисля да наложи нови санкции на Беларус, заради кризата с имигранти по източните граници на блока. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В същото време напрежението по полско-беларуската граница продължава да расте, след като Варшава и Минск започнаха да струпват военни части.

Мигрантската криза по границите на Полша, Литва и Латвия продължава от месеци, но през последните дни ситуацията започна да ескалира с твърде бързи темпове. Само преди дни полските гранични полицаи успяха да осуетят няколко опита от страна на емигрантите да преминават през специално издигната бодлива тел по границата. Варшава обяви, че планира да разположи около 12 хиляди военнослужещи, за да подобри защитата на границата с Беларус. Подозренията на Брюксел и повечето европейски държави, че кризата е изкуствена, се потвърждават от твърденията на полското разузнаване, че имено беларуски служби организират тълпи от хора, които искат да влязат в ЕС.

Шарл Мишел – председател на ЕС:

„Изправени сме пред брутална хибридна атака по границите на ЕС. Вече водим дискусии и за европейско финансиране за изграждането на физически бариери по границата ни, искаме този въпрос да се реши бързо, защото границите на Полша и балтийските страни, са граници и на ЕС.“

Кога и как ще изглеждат новите европейски санкции за сега не е ясно, но според запознати те ще засегнат повече от 30 правителствени лица и компании, сред които служители на беларуското външно министерство, както и държавната въздушна компания Белавия. Реакцията на Беларус не закъсня, като Минск обвини Полша за създадената криза, както и за нехуманното отношение към хората търсещи по-добър живот. Изглежда дипломатическата криза ще продължи да се разраства, след като полският премиер Матеуш Моравецки открито заяви, че зад действията на Александър Лукашенко стои руския президент Владимир Путин.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани