Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден пробив в Глазгоу – десетки страни се отказват от двигателите с вътрешно горене

[post-views]
Ограничения на движението по основните пътища

Поредното амбициозно споразумение по време на срещата за климата на ООН в Глазгоу. Десетки страни и водещи автомобилни компании обявиха желанието да се откажат от производството и продажбата на коли с двигателите с вътрешно горене до 2040г. 

Очаква най-малко 30 държави и 11 автомобилни компании да сложат подписите върху споразумение. Сред тях са САЩ, Китай, Германия, Франция и още много други. 

Сред фирмите могат да се видят имената на Volvo, Mercedes-Benz и General Motors.

Сред целите на споразумение е до 2035 година да се ограничи продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене, а до 2040г напълно да спре.

Експерти посочват, че сред страните и компаниите подписали споразумението, съставляват 15 процента от търговията с коли, като годишно произвежда общо 11, 5 милиона автомобили.

Междувременно ООН публикува проекта на крайно споразумение от приключващата в шотландския град Глазгоу среща за климата, в който се посочва, че постигнатите до този момент споразумения, не са достатъчни, за да се справим с едно от най-голямото предизвикателство на века.

Наред с въглеродно неутрални коли, световните лидери се споразумяха да спасят горски масиви и да намалят метановите емисии във въздуха, но така и не беше постигнат консенсус за това, когато ще сложим край на използването на изкопаеми горива за покриването на енергийните ни нужди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани