Информационен център на Министерство на oтбраната

Военен паметник бе открит днес в чирпанското село Спасово

Военен паметник бе открит днес в чирпанското село Спасово

Кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов и командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов откриха днес в село Спасово, община Чирпан, военен паметник. Министърът на отбраната Георги Панайотов бе изпратил поздравителен адрес до кмета на Чирпан Ивайло Крачолов. От негово име бяха положени цветя на паметника. Министерството на отбраната бе представено от Диян Валянов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“.  Сред участниците в ритуала бяха още военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада, заместник-кметовете на Общината Гергана Микова, Янко Топалов и Румен Туманов, кметът на селото Димо Нецов, командирът на военно формирование 24620 подполковник Минев в с. Свобода и други.

На паметника върху черни мраморни плочи са изписани 81 имена на местни жители, които са останали на фронта по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Решението за изграждането е взето на събрание в селото, а финансирането е осигурено от дарения и с финансовата подкрепа на Община Чирпан и Министерството на отбраната, което през 2019 г. предостави 5 хиляди лева. С помощта на свои приятели и единомишленици кметът на селото Димо Нецов лично е отлял постамента , върху който е поставено точно копие на войнишки кръст „За храброст“.

Новият паметник е издигнат на Алеята на славата, с която селото се гордее. На нея са подредени бюстове, сред които на видния деец на Съединението Иван Андонов /1854-1937/, член на Чирпанския революционен комитет и участник в Старозагорското въстание. Автор е на изключително ценните за изследователите мемоари под надслов “Съединението”, издадени през 1929 г. и преиздадени от Община Чирпан преди две години. Деца подкрепят изграждане на войнишки паметници с продажба на сувенири

До него е бюстът на поборника поп Манол Коларов /1843-1918/, основател на тайния революционен комитет в село Спасово. До смъртта си свещеникът е служил в храм “Свети Иван Рилски” в Пловдив, където е и погребан. До Алеята на славата се издига и паметник на народния певец Вичо Бончев, създал над 2000 песни и заради заслугите си към популяризиране на българския фолклор – приет в Съюза на българските писатели.

Днес в селото постоянните жители са 380, но още стотина имат къщи и идват през почивните дни и лятото. В Спасово живеят семейства от Великобритания, Русия и Холандия, общо 12 души, но през лятото при тях идват и децата им от чужбина.

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top