Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лукашенко обяви споразумение с Русия за наблюдение на границите с Полша, Балтийските страни и Украйна

[post-views]

Служители от центъра за борба с трафика на мигранти към „Европол“ ще се включат в работата на полските граничари

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви съвместно споразумение с Русия за наблюдение на границите с Полша, Балтийските държави и Украйна.

Това предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на държавния глава в Минск.

Междувременно Украйна обяви, че ще изпрати още 8500 военни и полицаи и 15 хеликоптера, за да подсили охраната на границата ѝ с Беларус.

А говорител на Европейската комисия съобщи, че служители от центъра за борба с трафика на мигранти към „Европол“ ще се включат в работата на полските граничари. Това става, след като страната поиска помощ от ЕС за справяне със ситуацията на границата с Беларус.

Говорителят каза още, че зам.-председателят на Комисията Маргаритис Схинас ще посети регионите, от които пристигат мигрантите в Беларус.

Първата му визита днес ще бъде в Обединените арабски емирства, като утре той ще посети Ливан.

По-рано днес ЕС отхвърли заплахата на Лукашенко да спре транзита на руски газ за Европа, ако на страната му бъдат наложени санкции.

Според Държавния граничен комитет на Беларус (ГПК) близо до границата между Беларус и Полша има повече от две хиляди души, включително жени и деца, които искат да получат убежище в Европейския съюз. Няколко хиляди служители на полските специални служби охраняват границата на ЕС. Миграционната криза на границата с Беларус продължава от пролетта на 2021 г.

Президентът на Беларус Лукашенко заяви, че след въвеждането на нови санкции на ЕС срещу Минск, беларуските власти повече няма да пречат на движението на нелегални мигранти към Европейския съюз.

Източник: bnr.bg/  

Най-ново

Избрани