Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът: САЩ ще продължат да действат в Черно море в зависимост от ситуацията

[post-views]
Пентагонът: САЩ ще продължат да действат в Черно море в зависимост от ситуацията

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че Съединените щати ще продължат в зависимост от ситуацията да извършват морски, въздушни и други военни операции в международното въздушно пространство и в международните води, и се ангажират да отстояват този принцип. Съобщава ТАСС.

„Като член на НАТО и самостоятелно <…> ще продължим да летим, да плаваме и да провеждаме операции в международното въздушно и морско пространство съобразно обстоятелствата“, каза Кърби.

Той подчерта, че това е „важен“ принцип, към който САЩ ще се придържат.

По-рано американският разрушител Porter влезе в Черно море. На 1 ноември от пресцентъра на Шести флот на САЩ съобщиха, че флагманът на Шести флот на ВМС САЩ Mount Whitney се отправя към Черно море за провеждане на операции с партньори от НАТО.

Два дни по-късно американското командване изпрати в региона танкера за зареждане с гориво John Lenthal, който по официални данни също ще участва в маневри на НАТО.

Руското външно министерство многократно е подчертавало, че присъствието на чужди военни кораби в Черно море не допринася за стабилността в региона. САЩ обаче настояват, че действат в рамките на Конвенцията от Монтрьо, която регулира транзита на военни кораби през Босфора и Дарданелите, докато ученията се провеждат в международни води.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани