Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ, Израел, ОАЕ и Бахрейн със съвместни военни учения в Червено море в послание към Иран

[post-views]
САЩ, Израел, ОАЕ и Бахрейн със съвместни военни учения в Червено море в послание към Иран

Военноморските сили на Израел, САЩ, ОАЕ и Бахрейн започнаха съвместно учение в Червено море тази седмица, съобщиха американските военни, в очевидна заплаха за техния общ противник Иран, информира Times of Israel.

Учението се провежда малко повече от година, след като Израел нормализира отношенията си с ОАЕ и Бахрейн, ход, който се смята, че е предизвикан до голяма степен от споделените опасения на страните относно Иран и неговите регионални амбиции. Въпреки че Израел е провеждал учения заедно с ОАЕ в миналото, учението представлява първото публично военно сътрудничество между Израел и Бахрейн.

Според Централното командване на американските военни петдневното учение ще се проведе в морето и ще включва „тактики за посещение, качване, претърсване и конфискуване„. Учението ще се ръководи от 5-ти флот на ВМС на САЩ, който оперира в целия Близък изток.

„Вълнуващо е да видим как американските сили тренират с регионални партньори за подобряване на нашите колективни способности за морска сигурност“, отбеляза в изявление вицеадмирал Брад Купър, командир на 5-и флот.

От февруари насам Иран и Израел бяха обвинени във въвличане в това, което анализатори нарекоха военноморска „война в сянка“, в която плавателни съдове, свързани с всяка от страните, са били атакувани във водите около Персийския залив в размени тип „око за око, зъб за зъб“.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани