Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

БОК и китайското посолство със съвместни прояви до Пекин 2022

[post-views]
БОК и китайското посолство със съвместни прояви до Пекин 2022

Председателят на БОК Стефка Костадинова прие в олимпийската ни централа посланика на Китайската народна република Дун Сяодзюн. На срещата бе обсъдена в подробности подготовката за провеждането на Олимпийските зимни игри Пекин 2022, които ще бъдат открити на 4 февруари догодина. С това столицата на КНР ще стане единственият град в света, който е бил домакин на летни и на зимни олимпийски игри. Посланикът изрази огромното си задоволство да се срещне с председателя на БОК Стефка Костадинова, която е легенда в световния спорт. „Вие сте много известна в Китай и сме дълбоко впечатлени от Вашия рекорд в скока на височина“, каза Дун Сяодзюн.

Фото БОК

От своя страна Стефка Костадинова изказа своите отлични впечатления от организацията и провеждането на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. И своята увереност в това, че и зимните игри ще бъдат отлично проведенини. С оставащите по-малко от 100 дни до откриване на игрите домакинството на Пекин е изключително важен ангажимент на Китай пред света и негов най-нов принос към международното олимпийско движение и четирите принципа, по които Олимпиадата ще бъде организирана – „зелена, инклузивна, отворена и чиста“. Слоганът на игрите е „Заедно за споделено бъдеще“.

Стефка Костадинова увери посланика, че както БОК, така и българските спортисти се подготвят активно за предстоящите игри и че като спортист и спортен ръководител много добре знае, че за състезателите участието е много важно, тъй като Олимпийските игри са венец на една спортна кариера. Тя изрази пълната подкрепа на БОК към игрите в Пекин, като пожела успех на китайските спортисти. „През февруари целият свят ще говори за Пекин. Националните олимпийски комитети потвърждават своя ангажимент към неполитизиране на спорта, за да може игрите в Пекин отново да съберат спортистите от цял свят в дух на надежда, мир и приобщаване“, каза още Костадинова.

Очаква се около 20 български състезатели да участват в игрите в спортовете биатлон, скиалпийски дисциплини, скискок, скибягане, сноуборд, фигурно пързаляне, шорттрек и шейни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани