Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Адмиралтейството представиха филма на ВТК „Дръзки“

[post-views]
В Адмиралтейството представиха филма на ВТК „Дръзки“

Атанас ПАНАЙОТОВ

В адмиралтейството във Варна се състоя флотската премиера на документалния филм „Дръзки“
В адмиралтейството във Варна се състоя флотската премиера на документалния филм „Дръзки“

Премиерата беше в деня на 109-ата годишнина от победоносната атака

На Архангеловден – в деня, в който отбелязахме 109-а годишнина от победоносната атака на отряда български торпедоносци, в Адмиралтейството във Варна се състоя флотската премиера на документалния филм „Дръзки“. Той е създаден от екип на Военния телевизионен канал (ВТК): режисьор – Мария Кирова-Дакова, оператор – Петър Георгиев, помощник-оператор – Николай Георгиев. Идеята за създаването на филма е на капитан І ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби (ФБСК), а в снимките освен него участват още: д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския музей, и о.з. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов – кореспондент на „Българска армия“ за ВМС. Във възстановките се включиха офицери, старшини и матроси от ФБСК и от Пункта за базиране Варна. Това се случва за първи път в историята на ВТК при производството на филми на флотска тематика! Затова ще ги посочим поименно: капитан І ранг Николай П. Николов (в ролята на капитан ІІ ранг Димитър Добрев), капитан ІІІ ранг Желязко В. Вълчев (мичман І ранг Георги Купов), капитан ІІІ ранг Николай П. Викторов (мичман ІІ ранг Кирил Минков), мичман Недялко П. Неделчев (рулеви на „Дръзки“), мичман Васил Л. Пенев (артилерист на „Дръзки“), старши матрос ІІ клас Галин К. Лефтеров (матрос от „Дръзки“), матрос ІІ клас Павлин М. Петров (матрос от „Дръзки“), старши матрос І клас Петър Д. Митков (матрос от „Дръзки“), матрос ІІІ клас Пенчо Н. Недев (матрос от „Дръзки“).

В края на прожекцията пред командири на военни формирования от гарнизона и военнослужещи от Щаба на ВМС командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов даде висока оценка на „Дръзки“ и награди с почетни грамоти режисьора и консултантите на филма. В документалния филм за първата българска морска победа за първи път в нашата военна историография капитан І ранг Ваньо Мусински прави цялостен оперативно-тактически коментар на атаката, като формулира и ефекта от това събитие върху хода на Балканската война. Този коментар ще бъде публикуван в един от следващите броеве на вестника.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов:

Този филм поглежда към подвига на нашите военни моряци през 1912 г. от един по-различен ъгъл

Първите ми впечатления от „Дръзки“ са, че това е един изключително добре направен филм. Не съм специалист в тази област, но това, което видях, ме трогна и ме накара да си спомня уроците по история и лекциите във Военноморското училище. Това, което ми хареса особено много във филма, е, че той поглежда към този подвиг на нашите военни моряци през 1912 г. от един по-различен ъгъл. И го поставя в контекста на цялата Балканска война. Най-накрая имаме филм, който показва ролята и мястото на военния ни флот в тази война. Победата в тази война е извоювана не само на сухопътните бойни полета, дял за това имат и военните моряци, които са подпомагали действията на войската ни на брега. Досега това не е широко огласявано и е известно само на тесен кръг от специалисти, които се занимават с тази материя. За мен това именно е много важно, защото то дава основание на Флота да се гордее още повече със своята история и да осмисля добре ролята, мястото и задачите си днес.

Капитан І ранг Ваньо Мусински:

Успешните действия на нашия Флот показват как тактическите действия понякога водят до стратегически ефекти

Мнозина смятат, че успешният морски бой от 8 ноември 1912 г. има само психологически ефект и не повлиява на развръзката на конфликта. Това не е вярно.

„Хамидие” е провлачен до Истанбул и е извън строя до края на войната. Турският флот вече не се появява край българските брегове. След тази атака корабособствениците отказват да превозват стоки за Османската армия. Не си заслужава рискът. Блокадата на крайбрежието ни е вдигната. В българските пристанища започват да влизат кораби с важни доставки за фронта, който вече сериозно се задъхва. Всичко това се случва след неуспехите на нашата армия на 5 и 6 ноември пред Чаталджанската отбранителна линия и отказът на Османската империя на искането ни за примирие. След 8 ноември се пристъпва към преговори, които довеждат до примирието, сключено на 20 ноември. Убеден съм, че успешните действия на нашия Флот допринасят за силната българска позиция при преговорите и нагледно показват как тактическите действия понякога водят до стратегически ефекти!…

Торпедоносците продължават да са основната сила на българските ВМС чак до края на Втората световна война. В следвоенните години те са изведени от състава на Флота. „Дръзки“ е изведен през 1950 г. През 1957 г., в чест на 45-ата годишнина от първата ни морска победа, този кораб се превръща в най-емблематичният експонат на Военноморския музей във Варна, където е и до днес, верен страж на историческата ни памет и морските ни традиции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани