Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макети на американски кораби в китайската пустиня

[post-views]
САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

Армията на Китай е издигнала в пустинята в западната част на страната макети във формата на американски самолетоносач и други бойни кораби на САЩ. Те изглеждат като мишени за въздушни и ракетни удари. Сателитни снимки на компанията Maxar показаха, че те са на полигон в провинция Синдзян. „Ройтерс“ коментира, че макетите са демонстрация на опитите на Китай да изгради способности за унищожаване на бойна група около самолетоносач и в частност срещу американските военноморски сили. Това се случва в момент на високо напрежение между Пекин и Вашингтон заради Тайван и Южнокитайско море.
Сателитните снимки показват контур и елементи в естествена големина на самолетоносач и на поне два крайцера с крилати ракети клас „Арлей–Бърк“. Комплексът за стрелби, изглежда, е нов и се намира в пустинята Такламакан. На част от кадрите се виждат широки 6 м релси с макет с големината на кораб върху тях, което според специалисти вероятно се използва за симулиране на движеща се мишена. Комплексът е бил използван за тестове на балистични ракети, твърди Институтът на американския ВМФ, като се позовава на компанията за космическо разузнаване All Source Analysis.
Програмата за противокорабни ракети се ръководи от Ракетните сили на Народноосвободителната армия на Китай. Според най-новия годишен доклад на Пентагона за китайските военни способности тези сили са извършили първите бойни стрелби в Южнокитайско море през юли 2020 г. Тогава са изстреляни 6 противокорабни ракети DF-21 в района на островите Спратли, за които Китай спори с Тайван и още 4 държави.
Анализатор от Сингапур, цитиран от „Ройтерс“, казва, че тестовете, изглежда, са показали, че Пекин все още е далеч от създаването на точна противокорабна балистична ракета. Според Колин Ко: „Едва ли мишените в пустинята ще са някаква заключителна фаза. Предназначението им е за усъвършенстване“.
Според него тест с балистична ракета по мишена в Такламакан не отразява реалността на обект в морето и това може да се отрази на датчиците и насочването към целта. Но пък позволява на Китай по-сигурно да провежда изпитания. „Най-добрият начин да тестваш далеч от търсещите очи на американските военни и разузнаване е да го правиш навътре в сушата.“ Съседни държави, загрижени от това, ракета да удари кораб в района на мишената, също са против китайски изпитания в морето, допълва той.
Междувременно в началото на месеца Пентагонът рязко повиши прогнозната си за мащабите на китайския ядрен арсенал през следващите години и каза, че Пекин може да притежава 700 бойни глави до 2027 г. и може би 1000 бойни глави до 2030 г. Дори и ако тези прогнози се сбъднат, китайският ядрен арсенал все още би бил значително по-малък от американския. Но новото число представлява значителна промяна в преценката на САЩ на бъдещите възможности в сравнение с тази отпреди година. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани