Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На море… през зимата?

[post-views]
На море… през зимата?

От десетина дни хотелите на „Военни клубове и военно-почивно дело” прекрачиха в зимния си сезон. И макар и да не са мнозинство сред почиващите, някои от гостите им биха „объркали шапките” и биха оставили планината за отдих през лятото, а през нелетния сезон биха отишли на море. И без това, дори на Северното ни черноморие не само краят на септември, но често и октомври, и май, и началото на юни имат златни слънчеви дни. Но не само учебните срокове на децата предопределят кога да се почива. Правят го и инерцията, и калъпът, по който подреждаме времето си.
В края на топлия сезон на финала на септември и началото на октомври хотел „Флагман” в най-стария ни морски курорт „Св. Св. Константин и Елена” беше наполовина пълен с гости. Те се възползваха и от ласкавото есенно слънце, но и от екстрите за здравето на минералната вода. На пръсти се броят почивните домове и хотели – късметлии покрай плажовете на курортния залив, които имат минерален извор. Край „Флагман” е единият от тях. Свикнали сме с това като дар, който ни се полага. А и у нас тази екстра не струва скъпо. Когато сме отпускари обаче, ни липсва гъвкавост да се възползваме от нея по всяко време на годината.
Точно за тази мечта на Ася Лозанова, вече шеста година началник сектор „Хотел „Флагман”, разговаряме с нея. А тя има опита и на 17-те години работа в комплекса. С дипломата от запазената марка на варненското висше икономическо образование – ВИНС, със специалност „Международен туризъм” започва като главен експерт в счетоводството. Тогава били сложни новите справки за настанените гости по социалната програма. Следват 5 години като управител на хотел „Адмирал”, началник на сектор на хотелската част на 4-те хотела в комплекса: „Флагман”, „Адмирал”, „Фрегата” и „Маяк”. После е началник на сектор „Почивно дело”. И вече 6 години името й е свързано с „Флагман”.


В предизвикателството на почти двугодишната извънредна ситуация има едно удовлетворение – няма заболели от вируса гости на хотела. И сигурността на почивката е била опазена. Обяснението е в строгия контрол още при настаняването.

Извън всекидневната енергия да се осигури качество на посрещането на гостите на хотела с ред, чистота, добра и разнообразна храна екипът начело с Ася Лозанова има и по-високи мечти. Едната е свързана с цялостен ремонт на хотела, какъвто е правен през 2005 г. „Плачат” за ремонт покривът, терасите, поетапно апартаментите и стаите. А през тази година гостите се връщат и нощувките са се увеличили с по 1500 във всеки от хотелите на комплекса, както расте и броят на гостите в сравнение с м.г. на базата на тригодишния анализ от 2019 г. насам. Това компенсира наполовина удара, нанесен от пандемията. В топлия сезон и тази година „всичко е пълно”.

Но Ася Лозанова мечтае за това и през златното време наесен, и през меките дни напролет до 10 юни при по-гъвкаво настаняване и резервации отдихът да се съчетае с всички процедури във физиотерапията на комплекса. И да се развие балнеолечебен туризъм в топлите, но засега традиционно неактивни дни преди и след летния морски сезон. Това е златно време и тази есен тя отчита такива гости със специален интерес към физиотерапевтичните процедури в медицинския център под ръководството на д-р Светлана Александрова: ултразвук, магнитотерапия, перлена вана със соли, масажи, включително специализирани – източноазиатски, на ходилата, антицелулитен масаж, при отделни заболявания, сауна. Дори и на 50% да се изпълни тази възможност – да се съчетае почивка с физиотерапевтичното лечение, ще е успех и за екипа, а и все повече гости ще открият очарованието на такъв отдих.
За сведение – басейнът работи целогодишно и безплатно за гостите на хотела. До него е и минералният басейн. Достойнствата на активната почивка по това време са и разходките по плажа, но и по алеите на курорта „Св. св. Константин и Елена”, който все още е опазен от бетонното презастрояване на други места по Черноморието, както е дори в „Златни пясъци”. Разходката по алеите му все още носи очарованието и спокойствието на разходка в парк…

Малко история или спомени от старите ленти

Паркът около хотела е истински оазис

Варненката Иванка Михайлова е сред най-дълго работилите във военно-почивния комплекс, още от април 1976 г. като администратор, в охраната, калкулант, камериер, 2 пъти управител и в най-стария хотел „Адмирал” се пенсионира като негов шеф. И днес я канят, вече в пенсия, да работи в активния сезон. И на 70 г. тя си казва „стига толкова”, но отново идва в екипа, в който всички я познават.
Днес всички спомени са й ценни. Помни построяването през 1974 г. и на големия басейн, и на минералния. Знае, че през 1965 г. вече ги има хотелите „Флагман” и „Маяк”, а „Фрегата” е построен през 1974–1975 г., като вдясно от него е сградата на пионерския лагер, просъществувал до 90-те.
Години по-късно в най-стария хотел „Адмирал” Иванка участва в описванет на изключително красив сервиз за хранене и рибен сервиз. Знае се, че са изпратени в музей. Още по-късно се разбира за уникалността на сервизите и за това, че са позлатени. Имало е и кристални чаши с образа на Мария Луиза. И така някак естествено добива тежест мълвата, че преди години самият цар Борис е направил дарение за този дом. Ваня разказва, че навремето „са хранели” по 2000 човека на ден със сектор за собствено производство на сладкиши. Никога не се купувала готова кайма – готвачите я омесвали от закупеното телешко и свинско месо от свинекомплекса на военните в с. Кантарджиево.

Полк. Петър Стоянов е първият началник на целия почивен комплекс, когато Иванка Михайлова започва работа в него. А тя е работила с 14 директори… Като се събирали на Нова година или на друг празник, полк. Стоянов посрещал на вратата всички със „Заповядайте, добре дошли”. През зимата тогава екипът достигал до 110–120 души, а лятото се ангажирал състав до 500 човека. Разказва, че тогавашният министър на отбраната ген. Добри Джуров и съпругата му Елена почивали само във военния комплекс, не в този на Министерския съвет, наблизо по улицата, и специално във „Флагман”, който от 90-те е открит целогодишно. Когато Ваня идвала в 6,30 ч. на работа, генерал Джуров вече играел тенис…

Днес варненци пълнят плажа, а често и хотелите през октомври, казва тя. Защото целият залив е прекрасен, но особено уютно се почива по това време именно в хотел „Флагман”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани