Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият сателит за космическа защита на САЩ е готов

[post-views]

Шестият инфрачервен геосинхронен сателит за космическа защита на САЩ е готов за изстрелване в орбита през 2022 г., съобщиха от компанията „Локхийд Мартин“ за в. „Българска армия“. Сателитът SBIRS GEO-6 за противоракетна отбрана е завършен по-рано от планирания срок за производство.

SBIRS GEO-6 е вторият военен сателит, построен по модернизираната система за космически съоръжения LM2100 „Combat Bus”, която е много по-устойчива на киберзаплахи, по-мощна, с по-добри задвижване и електроника, както и с по-модерен дизайн.
Инфрачервените сензори на SBIRS GEO-6 осигуряват всекидневна 24-часова космическа защита на САЩ. Сензорите събират данни, които позволяват на военните в САЩ да засичат изстрелвания на ракети и осигуряват ракетната отбрана, като разширяват възможностите за техническо събиране на сензорна информация.
Предишната версия на сателита SBIRS GEO-5 беше подложена на критични термални тестове във вакуумна среда в лабораторията за производство на сателити на „Локхийд Мартин“ в Калифорния. При високотехнологичния начин на тестване сателитът е бил облъчван с горещи и студени вълни под налягане, в атмосфера, подобна на космическата.
Модернизираната система за космически съоръжения LM2100 „Combat Bus“ има 26 подобрения, които гарантират по-големи издръжливост и гъвкавост на новите сателитни платформи.
На 2 септември шестият сателит влезе в склада близо месец преди договорения за завършването му срок. След като бъде изстрелян от космодрума на полуостров „Канаверал“, SBIRS GEO-6 ще се присъедини към съзвездието предупредителни спътници за ракети. Космическите сили на САЩ ще бъдат оборудвани с мощни сканиращи и взиращи се в космоса инфрачервени сензори за наблюдение, които защитават нацията 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тези сензори събират данни, позволяващи на американските военни да откриват изстрелвания на ракети, да поддържат балистична противоракетна отбрана, да разширяват техническото събиране на разузнавателни данни и да укрепват ситуационната осведоменост на бойното поле. Предшественикът на шестия сателит SBIRS GEO-5 беше изстрелян от „Канаверал“ на 18 май 2021 г.
Модернизираната система на тези спътници LM2100 „Combat Bus” предоставя по-големи устойчивост и киберзащита, засилена мощност, задвижване и електроника на космическите кораби. По-добри общи компоненти и рационализиране на производството, както и гъвкав дизайн, който позволява включване на нови модернизирани сензори в бъдеще.
От „Локхийд Мартин“ съобщават още, че космическият сателит SBIRS GEO-5 продължава да се доказва. През юни 2021 г. SBIRS GEO-5 е включил мощните си сензори за първи път по време на изпитанията в космоса и предал първите си изображения на Земята в един момент, станал известен като „Първа светлина“.

Страницата подготви Михаил ГРИГОРОВ, фото defense news

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Виж още

Избрани