Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Норвежка ракета за американския флот

[post-views]
Норвежка ракета за американския флот
USS Gabrielle Giffords (LCS 10) изстрелва NSM като част от оперативните тестове и оценка на 18 март 2021 г. Фото КМП на САЩ

ВМС на САЩ за първи път идентифицираха норвежката ПКР Naval Strike Missile като решение за нуждите си от отвъдхоризонтни ракети за корабите тип LCS през 2018 г. През 2019 г. те осъществиха първото й разполагане на борда на LCS в Индо-Тихоокеанския регион.
Тъй като ракетата вече е изпитана, КМП заговори за използване на NSM и за въоръжаване на амфибийните му кораби, които пренасят морски пехотинци, но имат слабо въоръжение. През януари 2021 г. генерал-майор Трейси Кинг, по онова време ръководител на Дирекцията за експедиционни операции на ВМС, заяви, че иска да постави NSM на борда на десантните кораби LPD тип San Antonio. Целта му бе да каже на врага „Уважавайте тази заплаха”.
ВМС обаче не пожелаха да отклонят ракетите от усилията си да добавят огнева мощ към корабите тип LCS. Кинг добави, че ВМС ще трябва да разговарят с Kongsberg и Raytheon Technologie, партньорът им в САЩ за NSM, за увеличаване на производствения капацитет. Старши директорът в Kongsberg за специални платформи и ракетни системи Стив Шрайбър заяви през октомври 2021 г.: „Двете компании сме готови да отговорим на търсенето и бихме могли бързо да създадем второ производствено съоръжение, ако е необходимо. Търсенето не е проблем. Ако ВМС на САЩ внезапно кажат, че им трябват 200, 300, 500 ракети годишно, можем да се справим с това”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани